Бившият премиер на Португалия прекара първите 5 години на поста в трудни условия

Антонио Гутериш беше назначен за генерален секретар на ООН за втори мандат. Бившият премиер на Португалия прекара първите пет години на поста в трудни условия.

Генералният секретар на ООН е готов за втори мандат

 Той стана генерален секретар няколко седмици, преди Доналд Тръмп да стане президент на Съединените щати. Тръмп открито поставяше под въпрос смисъла от съществуването на ООН в сегашния му вид. А Вашингтон е основният източник на финансиране на организацията, като осигурява над 20 процента от бюджета й.

Гутериш: Човечеството води самоубийствена война срещу природата

След това започна пандемията и има много коментари, дали Световната здравна организация върши добра работа. СЗО е агенция на ООН. Но след като Съветът за сигурност препоръча Гутериш да бъде преизбран, Общото събрание на ООН гласува за това единодушно.

„Ще дам всичко от себе си, за да осигуря засилването на доверието между всички народи - малки и големи. За да може да се изградят връзки и да се породи доверие. Ще работя с убеждението, че можем да променим хода на нещата. Моето отношение ще е такова - никога не се предавай”, каза Гутериш.