До дни експертите ще излязат с препоръки при кои заболявания или алергии ваксината не е препоръчителна

Ваксинирането срещу COVID-19 не крие рискове при здрави деца над 12 години. Твърдението е на здравните власти, след като вчера стана ясно, че е дадена зелена светлина за ваксиниране на деца с Pfizer.

Въпреки това лични лекари и лечебни заведения отлагат ваксинирането с мотив, че не им е дадена достатъчно информация по темата.

До дни експертите ще излязат с препоръки при кои заболявания или алергии при децата, ваксината не е препоръчителна. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев правилата ще са като при възрастните.

Международният опит показвал, че няма разлика във възможните странични реакции при големи и малки пациенти. Преценката дали да бъде поставена ваксината ще е на лекаря след преглед на здравословното състояние на детето.

МЗ: Ваксини ще има и за хората без осигуровки

Адам разбира от новините, че ваксината на Pfizer вече е подходяща и за неговата възраст - 14 години. Сам пожелава да се имунизира, а майка му идва с него до пункта на „Пирогов”.

„Много се интересувам от имунологията, от имунната система на човека и искам да предпазя моите близки и другите околни. Не се страхувам въобще”, казва той.

Само днес лекарите в този пункт са сложили първа доза от Pfizer на около 10 деца между 12 и 15 години. „Ако има някакво съмнение, че има проблем и децата не са напълно клинично здрави, те се изпращат в нашия детски педиатричен кабинет. Ако трябва, там се правят допълнителни изследвания и се дава становище дали да се изчака или детето да се имунизира”, коментира д-р Александър Игнатов.

При Адам няма противопоказания и няколко минути по-късно той вече излиза ваксиниран. „Много добре се чувствам. Сега ще си пиша домашните, много съм щастлив”, казва той.

Имунизации на деца вече са възможни както в пунктовете на ВМА, така и в болница „Света Анна". Освен да присъства родителят, трябва да подпише и документ за информирано съгласие.

„Когато става въпрос за дете или лице, което е под попечителство, съответният родител/попечител декларира, че е съгласен да се направи ваксинация”, заяви д-р Ивелина Георгиева - зам.-директор на УМБАЛ „Света Анна”.

Над 1600 ваксинирани срещу COVID-19 в мобилните пунктове в София през уикенда

От Александровска болница заявиха за NOVA, че още не са започнали имунизации на деца над 12 години, защото изчакват препоръки от здравните власти. Същото искат и лични лекари.

„Ние сме пожелали за децата с хронични заболявания да имаме яснота при какви условия ще се поставя ваксината. Има деца с онкологични заболявания – в кой период - след химиотерапията или след лъчетерапията?”, казва д-р Гергана Николова, която е общопрактикуващ лекар.

До края на седмицата ще има указания, заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Те касаят за по-специфично прилагане при някои заболявания. Иначе няма проблем децата без специфични заболявания да бъдат имунизирани”, посочи той.

89 български деца вече са били ваксинирани срещу COVID-19

Междувременно здравни власти и медиатори обсъдиха как да мотивират повече хора от малцинствените групи да си поставят ваксина. Имунизираните в тези общности са под 10%, а причината била в страха от препаратите.

Затова скоро в кварталите ще започне информационна кампания с участие на популярни личности. 

Хората ще бъдат имунизирани безплатно навсякъде, независимо дали са здравноосигурени.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК