Министърът на земеделието поясни какви са били причините за освобождаването на директора на дружеството

„Дейността на „Напоителни системи“ е блокирана, защото тези, които до вчера управляваха дружеството, днес саботират дейността му". Това обяви министърът на земеделието проф. д-р Христо Бозуков.

Причините за освобождаването на директора - Снежина Динева, са пропуски и констатирани 18 нарушения в обществените поръчки. 

„Аз съм човек, който не се срамува да си признава грешки. Една от тях е назначаването на Динева. Човешко е да се греши, въпросът е да не се повтарят грешките”, поясни Бозуков.

Смениха ръководството на „Напоителни системи”


Въпреки че е била освободена на 10 юни, Динева е извършвала дейности и след тази дата, без да има право на това, твърди министърът на земеделието.

„На 14 и 15 юни са извършени парични преводи в особено големи размери – 1,5 млн. лв., от клон „Марица-Пловдив” и клон „Тополница” към клон „Струма-Места”. Управителите на тези клонове са извършили нарушения”, каза още Бозуков.

Министърът на земеделието разпореди одит в „Напоителни системи“

„Осъзнавайки уязвимостта си, на следващия ден Динева праща сигнал до главния прокурор и до мен, че неизвестно лице, представило се като председател на Съвета на директорите на „Напоителни системи” АД, е направило разпореждания”, коментира още министърът на земеделието.

На този фон стана ясно, че 1 600 служители на „Напоителни системи” е възможно да останат без заплати, обясни земеделският министър. Причината е че освободената от него директорка е спряла електронния подпис на структурата. Така се блокира дейността ѝ до вписването на новия директор.

Пред NOVA Динева коментира, че деактивирала подписа, защото бил издаден от нея. 

„Неговите незаконосъобразни действия по освобождаването на стария управителен съвет и назначаването на новия доведоха до блокиране на „Напоителни системи”. Новият управителен съвет до момента на вписване няма спесимен и няма електронни подписи”, обясни Динева.

Пресконференцията гледайте във видеото.