Захлаждане и валежи се задават и през тази седмица

Десетки коли в четири автокъщи са пострадали от снощната буря, разразила се над Пазарджик. Има и отнесени покриви. Заради бурята части от града останаха без електричество.

Щети за стотици хиляди след бурята в Пазарджик (ВИДЕО)

На над 100 сигнала е реагирала пожарната в града за денонощие. Стихията, която е била изключително мощна, е нанесла щети за стотици хиляди левове. Ураганният вятър е изкоренил дървета, отнесъл е покриви и е смачкал десетки автомобили.

Стихията е била най-мощна в източната част на града, където ураганният вятър поваля като кибритени клечки огромните дървета по главния път от Пазарджик за Пловдив и блокира движението. Поровите на вятъра достигат над 100 километра в час, а пороят превръща улиците в реки.

Най-сериозни са пораженията в автосалона на Владо Порязов. Бурният вятър вдига във въздуха металните термопанели, складирани в двора на отсрещната фирма. Плоскостите прелитат над главния път и се стоварват върху десетки коли и камиони.

Продължава работата по възстановяването на Котел след опустошителното наводнение

„Убийство, убийство просто! Капаци, фарове,преден прозорец.Другият е изкарал малко по-голям късмет- преден прозорец, таванът е с щети.  Тук са джипове за хиляди левове”, разказва потърпевшият.

Поражения има и по колите в съседните автосалони. Вятърът вдига металния покрив на автосервиз и отнася керемидите и цялата покривна конструкция на съседния сватбен салон. Събаря оградата и затрупва къщата, в която спи пазачът на близкия обект.

„До късно през нощта само от главния път Пазарджик-Пловдив бяха почистени близо 37 паднали дървета и клони. Продължава почистването там. Освен това бяха почистени и премахнати паднали клони по улиците на град Пазарджик, до някои близки села. За радост нямаме пострадали хора при тези инциденти”, обясни говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов.

Какви са последствията от наводнението във Велико Търново

През целия ден пожарникари и служители на „Пътна агенция” разчистваха пораженията, нанесени от стихията.

Недоволство и във Велико Търново след проливните дъждове през уикенда. Магазини по централната улица за пореден път бяха наводнени. Унищожена е стока за хиляди левове. Под вода е и аптека, намираща се на улицата. Бракувани са лекарства. Изгорели са касови апарати.

При проливни дъждове наводняването на тези магазини е често срещано явление. Преди две години от общината обещаха на търговците да изготвят проект за нова канализация, тъй като старата не успява да поеме водата не само при порой.

Продължава работата по възстановяването на Котел след опустошителното наводнение

„От 2019 година е направен проект за цялостна подмяна на системата за отвеждане на води на булевард „България”. Вече финансите са осигурени. Обществената поръчка е реализирана. Изпълнителят е избран. В процес сме на обжалване. Надявам се следващата седмица да започнат изкопните дейности”, обясни проф. Георги Камарашев – зам.-кмет на града.

Бури очакваме и тази седмица, но към нейния край. Вторник и сряда ще са горещи, като температурите ще се покачват до близо 40 градуса. Захлаждане и валежи се задават от четвъртък. Очакват се интензивни валежи с гръмотевици. Има опасност от градушки. През уикенда ще бъде сравнително хладно за началото на месец юли - максималните температури ще се задържат под 30 градуса.