Ледените късове са изпочупили прозорци и покриви

Щети за стотици хиляди след бурите, които преминаха през България. Огромна градушка с големина на човешка длан потроши стотици автомобили, покриви и прозорци в Червен бряг. Нанесени са щети и по фасадите на сградите. В Пловдив силният вятър повали огромни дървета. Има смачкани автомобили.

Пред Общината в Червен бряг има изнесена приемна за жителите, които искат да подадат заявление за обезщетение. Стотици са засегнатите сгради и автомобили в града.

Бури и градушки връхлетяха части от България (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ледени късове, достигащи големина на юмрук, се изсипаха в рамките на половин час в четвъртък следобед над града. Най-пострадали са собствениците на автомобили. Те са стотици. Лилко Лилов е един от потърпевшите шофьори. Освен щети по автомобила, и домът на Лилко Лилов е пострадал.

„Вечерта от къщата ни бяха паднали 30 керемиди, но ги оправихме, защото ни беше страх да не падне друга градушка”, разказа той. Днес започна разчистване и оценка на щетите.

„Събираме Комисията по бедствия и аварии, за да оценим щетите. Успяхме да осигурим проходимост на пътищата, защото имаше паднали дървета. Това, което видяхме след страхотната градушка, беше, че всички сгради, без изключение, имат щети. Повреди по покривни конструкции, счупени стъкла - шокът беше голям”, разказа кметът на града Цветан Тодоров.

Той сподели, че ледените късове са били изключително големи, а бурята е продължила около 30 минути.

„И аз пострадах. И двата ми автомобила са увредени, санирането на жилището. Счупен ми е и прозорец. Това се случи на всеки в града. Ще направим оценка на ситуацията. Обявяваме три нови телефона, на които ще записваме жалбите на гражданите. Ще правим оценка на щетите”, каза още Тодоров.

 

След оценката на всички щети, от Община Червен бряг ще потърсят помощ и от държавата. Няма да бъде обявявано бедствено положение, тъй като няма щети върху инфраструктурата.

А в Пловдив - над 200 сигнала за паднали дървета и клони, скъсани кабели, рекламни пана. 90 от тях са за смачкани автомобили. Цяла нощ пожарникари и общински служители са отстранявали поражения в града. Разчистването продължи и на обяд. Броят на сигналите непрекъснато расте, има и такива за затиснати автомобили.

Мощната буря се разразила над Пловдив снощи към 20 часа.  Ураганният вятър чупи огромни клони, изтръгва от корените цели дървета. Част от тях се стоварват на пътя и блокират улици. Други падат и затискат паркирани автомобили.

СЛЕД БУРИТЕ И ПОТОПА: Смачкани коли, отнесени покриви и наводнени магазини (ОБЗОР)

„Страшно беше. Първо падна едното дърво в началото на бурята. Имаше си паркирани коли, удари три. Едната беше изцяло под дървото. И след това като се засили бурята, падна и другото дърво”, разказа Марияна Димитрова.

Ураганният вятър къса кабели, вдига във въздуха покриви, отнася ламарини, рекламни съоръжения и строителни конструкции.

„Има и сигнал за паднал покрив върху жп линия, жп прелез в квартал „Филипово”, който и към момента продължава да се отстранява. За радост пострадали хора няма”, обясни дежурният ръководител в РС ПБЗН- Пловдив Димитър Хаджиев.

 

Дърво се е строполило на сантиметри от автобусната спирка, на която е имало пътници, които са чакали автобуса.

През цялата нощ  екипите на пожарната  са на крак. От снощи насам заедно със служителите на общинската фирма по чистота, градини и паркове разчистват пораженията по улиците на всички квартали в града. 

В няколко населени места край Пловдив е паднала градушка, спрял е и токът за кратко.

 

Над 70 са сигналите, подадени на тел.112 за щети, причинени от поройния дъжд, придружен от ураганен вятър в Разградско снощи, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Екипите на пожарната дирекция са реагирали на сигнали за паднали дървета на пътното платно и за евакуация на бедстващи граждани в местността "Пчелина". Получени са също сигнали за скъсани жици и автомобили, унищожени от паднали дървета.

 

 

Между 22.30 и 00.30 часа пътят Разград - Търговище е бил затворен за движение, докато аварийните екипи махнат падналите клони и дървета и освободят пътните платна. Има и населени места без ток - село Ушинци, вилната зона "Обзор" и част от град Цар Калоян. Работата по разчистването и ликвидирането на последиците от бурята продължава.

Снощната буря и силните ветрове са нанесли сериозни щети по железопътната инфраструктура в Североизточна България. В 21 ч. е било спряно движението на влаковете от Разград до Каспичан, съобщават от НКЖИ. Силният дъжд и вятър нанесоха сериозни щети по контактната мрежа.

26 сигнала за паднали дървета, пречупени клони и скъсани електрически кабели са получени на денонощните телефони в общинската администрация след бурята в Шумен снощи, съобщават от пресцентъра на общинската администрация.

Екипи на Общинското предприятие "Паркове и обредна дейност" и Пожарната през нощта са отстранявали паднали дървета по градските улици и междуселските пътища. Още снощи работници са премахнали падналите дървета по пътя между село Царев брод и квартал "Мътница", по пътя Мараш - Салманово и на изхода от Шумен, в близост до гробищния парк в града.

Екипи на Пожарната и работници от Общинското предприятие "Чистота" са премахнали и паднали дървета по множество шуменски улици. Работата по разчистването им продължава, допълват от общинския пресцентър.