Лили Танчева се подготвя за изпитите две години

Eдинственото българско дете, прието тази година да учи в престижния британски кралски колеж, е Лили Танчева. Тя е една от младите ни надежди в баскетбола, но мечтае да стане хирург. Цели две години Лили се подготвя за изпитите в една от най-елитните гимназии в света, а от есента ще прекрачи прага й.  

Трудно е да изброим всички успехи на 14-годишното момиче от София. Срещаме я в Русе по време на поредното спортно състезание.

„Много обичам спорта, обичам да уча. Организиран човек съм”, споделя момичето.  

Първият голям успех идва през 2019 г., когато ученичката е сред малкото деца, докоснали се до тайните на космоса в лагера „Space Camp” в Турция. Там Лили изгражда макет на истинска ракета, която след това изстрелва в орбита.

Българка е най-младият преподавател в престижен американски университет (ВИДЕО)

В последните две години ученичката набаляга най-вече над уроците, за да се подготви за Кралския колеж в Аликанте, Испания.  

„Минах през много изпити онлайн заради пандемията, много учих. Имах два изпита устно и два писмено”, споделя Лили.

Дори и далеч от родината обаче тя е сигурна, че няма да се откаже от най-голямата си страст - баскетболът.

„Сега като отида в колежа ще играя за училищния отбор”, каза още момичето.

А треньорите й в България споделят, че отборът ще изгуби много от отсъствието й.

УСПЕХ БЕЗ ГРАНИЦИ: 16-годишна българка стана лице на гимназия в Нидерландия

Баскетболът обаче ще остане само хоби, казва Лили, защото вече е избрала бъдещето си. След като завършат Кралския колеж, възпитаниците му често влизат в най-елитните университети в света като тези в Оксфорд и Кеймбридж. Към тях вече гледа и Лили.

„Бих искала да стана лекар, да помагам на хората”, заяви момичето.

Но за разлика от много млади лекари, които бягат от България, Лили иска да обърне тенденцията и да се върне в родината като завърши.

А на рождения си ден, който е днес, ученичката си пожелава най-вече здраве и попътен вятър към слънчевия бряг на Испания, където заминава до дни.