95% от всички обществени поръчки в Министерството на отбраната са възложени без провеждане на търг

Нови престрелки в сектор „Отбрана“. Над 40 проекта, свързани с новите американски изтребители, са платени авансово, обяви служебният министър Георги Панайотов. От ведомството изнесоха и данни за злоупотреби в държавното дружество „Терем“.

Георги Панайотов: В МО са били извършвани 100% авансови разплащания по договори

Държавното дружество, чиято задача е поддръжка и ремонт на военна техника, се ползвало с редица социални облаги. Според Панайотов става дума за командировки зад граница, ползване на служебни автомобили и раздаване на големи празнични бонуси. В резултат на това членовете на УС на „Терем” ще бъдат сменени. Същото се отнася за шефа на главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“. Основната причина е свързаната с изграждането на военната база за съхраняване на изтребителите F-16. По думите на Панайотов договорите за строеж са сключени без конкурс и с определени фирми, при много от които плащанията са извършени авансово.

Според Панайотов изграждането на инфраструктурата за изтребителите F-16 е под въпрос. Причината – не се работело по повечето от сключените договори за строеж.

 „В момента те вече трябва да се изпълняват, трябва да се извършват строителни работи. Извършват се строителни работи само по три договора“, посочи военният министър.

Каракачанов: Всичко, което може да предизвика съмнение, е било проверявано

Той добави, че голяма част от обществените поръчки били сключени с едни и същи фирми, без конкурс.

„Ние се срещнахме с еди коя си фирма и решихме да ви я предложим да сключите договор с нея. „Защо?” – без аргументи, без причини“, добави Панайотов.

И още – пистата в „Граф Игнатиево” трябвало да бъде изградена с пари от НАТО, твърди Панайотов.

„Някой е решил, че НАТО ще поеме разходите. Съответно, НАТО любезно ни информира, че няма да поеме разходите“, коментира Панайотов.

Затова служебното министерство спешно търси 53 милиона лева за изграждането на пистата.

„Дали ще се стигне до забавяне на доставката на самолети – в момента го уточняваме”, каза още министърът.

Панайотов: Военното министерство е кредитирало частни фирми с пари от бюджета

В позиция до медиите бившият военен министър Красимир Каракачанов заяви, че нито едно от изнесените твърдения на Панайотов не отговаря на истината. Той определи изявата му като предизборна агитация.

Каракачанов добави, че за изграждането на военната инфраструктура в „Граф Игнатиево” са избрани фирми, които отговарят на строги критерии като, например, достъп до класифицираната информация. Затова кръгът им бил ограничен.

Служебната власт взе на прицел и  държавно дружество „Терем“. Компанията, която се занимава с поддръжка на военна техника, работила на загуба от 2017 година насам.

„Хоризонтът им е до септември тази година. След това те няма да имат договори и няма да могат да получават заплати“ , уточни Панайотов.

На фона на лошото им финансово състояние обаче имало и социални облаги за ръководството.

„Три минимални заплати при ползване на отпуск, три минимални заплати за Коледа, три минимални заплати за Великден, три минимални заплати за 8 март“, добави военният министър.

Панайотов обяви още, че черната кутия  на катастрофиралия край Шабла МиГ-29 все още се намира на българска територия.