Причината - акцията на силите на реда срещу купуването на гласове

Вътрешният министър Бойко Рашков отправи обвинение към бившия председател на парламента Цвета Караянчева. По думите на силовия вицепремиер, Караянчева е заплашвала шефа на полицията в Кърджали.

Причината - акцията на силите на реда срещу купуването на гласове. Междувременно стана ясно, че поредна операция срещу търговията с вот се провежда в Кърджалийско - този път срещу шеф на горско стопанство.

Борисов: Така на 9 септември са омачкали опозицията и после са управлявали 45 години

По данни на Рашков Цвета Карааянчева е заплашила с уволнение директора на полицията в Кърджали. Това станало след като била разбита схема за гласове в полза на ГЕРБ. Караянчева отрече и заподозря персонална атака срещу себе си.

А на фона на взаимните нападки от МВР отчетоха - само за седмица  са образувани 72 досъдебни производства за търговия с гласове. Почти 9600 са проверените дилъри. 818 са лидерите на групи за купуване на вот, които са били посетени от служителите на реда.Малко над 1700 са собствениците на фирми, които са проверени по съмнения, че могат да принудят служителите си да гласуват за определена политическа формация или кандидат.

В последния ден на предизборната кампания вътрешният министър Бойко Рашков посочи най-честите схеми за купуване на гласове.

„Хляб е даван, дърва са давани, брашно, леща и други подобни. Разбира се, и пари, в размер 30-40-50 и малко повече лева”, обяви Рашков.

Да купиш дърва срещу обещание за глас в полза на дадена партия на вота в неделя се оказа ябълката на раздора между Рашков и бившия председател на парламента Цвета Караянчева. По думите на Рашков, в сряда вечерта, часове след края на поредната полицейска операция срещу купуване на гласове, настоящият кандидат-депутат се обадила на шефа на полицията в Кърджали.

Рашков: Цвета Караянчева заплашвала шефа на полицията в Кърджали

„Със заплаха към него, че няма да остане на поста си и защо предприема такива действия срещу тези държавни служители там, тъй като те са активисти на ГЕРБ”, добавя вътрешният министър.

„Призовавам регионалния директор на Министерството на вътрешните работи в Кърджали да излезе публично и да заяви дали, как и с какво съм го заплашвала. В противен случай ще приема казаното от вътрешния министър Бойко Рашков за показна наказателна акция срещу мен в навечерието на изборите и да предизвика ескалация на напрежението в региона”, заяви Цвета Караянчева.

Според нея, действията на вътрешния министър имали за цел да внушат страх у хората да отидат да гласуват. Действало се по доноси, разчиствали се сметки, смята тя.

„На всички, които репресивната машина на Рашков продължава да мачка и преследва, ще кажа "Не се страхувайте!Няма верига за истината!", добавя Караянчева.

„Тогава, когато Министерството на вътрешните работи по силата на своя закон и упражнява своите правомощия да противодейства на престъпността, в частност на престъпленията, свързани с упражняване на избирателни права, има недоволни с действията на  Министерството на вътрешните работи”, каза Рашков.

Поне 6000 са подадените до момента сигнали за изборни нарушения, отчетоха от МВР. Това било с 6 пъти повече отколкото на изборите на 4 април.

Караянчева: Свидетели сме на чудовищни манипулации от страна на служебното правителство

„По една или друга причина, предходното ръководство на Министерството на вътрешните работи не е полагало такива усилия за противодействие на този вид престъпност. И двамата последни министри на вътрешните работи, които бяха -  Терзийски и Маринов, в момента са кандидати, отново, кандидати за народни представители от листите на политическа партия ГЕРБ”, добавя вътрешният министър Рашков.

Междувременно стана ясно, че  прокуратурата е изискала още материали по сигнала на МВР, че бивш вътрешен министър  е купувал гласове, използвайки вота на македонци с двойно гражданство.

Лидерът на партията Бойко Борисов определи като терор действията на вътрешния министър Бойко Рашков. Поводът – акциите на МВР срещу купуването на гласове.

„Първо излезе и излъга, че сме подслушвали хора, уважаемите медии една седмица транслираха някакви листи. Дойдоха изборите, ние още не знаем кого сме подслушвали. После ядохме хора. После щеше да ни вика да ни разпитва. И аз го призовавам Радев – тези недоразумения да си ги прибира. Това не е демокрация”, каза Борисов.

Според ГЕРБ  има открита кампания срещу партията от страна на служебното правителство.

„За да ни маскари шефът на комунистическата следствена служба. Дотам ли се върнахме?”, попита лидерът на ГЕРБ.

Паралел имаше и с 9 септември 1944 година.

„Уважаеми журналисти ни питаха – не ви ли е страх от служебното правителство? Защо ни питаха? Защото знаеха какво се задава. По-скоро обръщението ми е към другите политически партии. Така на 9 септември са омачкали опозицията и след това 45 г. са управлявали. След нас ще дойдат за вас”, заяви Борисов.

ГЕРБ прогнозираха, че в неделя ще има редица технически проблеми с машините за гласуване.