Вижте какво още каза той пред Таня Иванова

В изборния ден Таня Иванова ни среща с отец Боян Саръев. Той завършва милиционерско училище, школата на МВР в Симеоново, работи като сержант и офицер, а през 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник. За него от службата в системата на МВР до службата в храма пътят не е дълъг, изборът е осъзнат, а мисията му да въвежда хората в хриситянството ще е доживот.

Кърджалийският манастир раздава храна на бедните (ВИДЕО)

„Към днешна дата човечеството все повече и повече се разлага нравствено и морално. От практиката съм се убедил, че вярата в Бога е или за чистите по сърца, за обикновените, за смъртните, за отрудените, за обременените и т.н, които са чисти по сърце или за интелектуално и нравствено извисени хора. Вярата не може да докосне и не може да стигне до посредствеността, която за съжаление владее и управлява света”, казва той.

„Все повече и повече човечеството оглупява. То става все по-комерсиално, все по-богоборческо. То винаги се е готвело и винаги се е старало да се изтръгне от божията опека”, добавя отец Боян Саръев.

„Според мен голямата световна истерия около пандемията с COVID-19 всъщност e предизвикана от гузната съвест на грешния и смъртен човек, защото съзнаваме греха си. Няма човек, който да върши грях и да не осъзнава това. Друг е въпросът дали има сили да спре да върши този грях и да го преодолее”, казва още той.

Отец Боян Саръев: Обществото ни все повече се отдалечава от Бога

И допълва: „Това натрупване на греховете през годините, които вършим съзнателно или несъзнателно, волно или неволно с дело, думи, помисъл и т.н. се натрупва като огромна лавина в човешката душа и започва в един момент да го притиска, да го мачка, да го манипулира и да нарушава спокойния му сън, спокойната му съвест и т.н. Така той съзнателно или интуитивно очаква наказание от небето, без разбира се да е осъзнато вярващ, без да познава вярата си, но някаква такава интуитивност го кара да очаква наказание”.

Целия разговор гледайте във видеото.