До 40 градуса ни очакват в сряда и четвъртък

Жегата продължава – и в сряда, и в четвъртък следобед термометрите ще се колебаят между 33 и 38 градуса почти в цялата страна. Изключение са областите около Черноморието, където градусите ще са с два-три по-малко. За 25 области е в сила жълт код за опасно горещо време.

По крайбрежието ще се усеща източен вятър. Морската вода е с температура около 25 градуса, морето е спокойно. В планините – слънчево и безоблачно. По високите части термометрите ще показват около 20-21 градуса, в ниските планински масиви – до 27 градуса.

От четвъртък следобед до неделя и в началото на следващата седмица в западните райони на страната ще има условия за следобедни летни валежи с гръмотевици. Жегата ще отстъпи към централните части на страната. 

В следващите дни е изключително висок рискът от избухване на горски и полски пожари. Местата, където опасността е сравнително по-голяма са западните и централните райони на Дунавската равнина, Кюстендилско, полетата на Хасковска област, и отделни райони по долината на река Струма. На фона на горещото време, всяка неразумна игра с огън на открито може да се окаже фатална.

Кога идва захлаждане

През следващата седмица вятърът ще се обърне от северозапад и с него ще нахлуе по-студен въздух. По-отчетливо захлаждане с преминаване на студен фронт се очаква около вторник - сряда. Превалявания ще има в различни части от страната, на места и значителни. Това обясни в ефира на „Здравей, България” дежурният синоптик в НИМХ Евгения Трайкова.