„Служебното правителство изпълнява успешно задачата, която поставих за начало на демонтажа на порочния модел и оздравяване на държавността", каза още той

„Моята оценка за действията на главния прокурор съм я дал още миналата година. Очаквано, неговата оставка ще бъде в полза на гражданското общество на страната". Това е закономерен резултат от всичко, случило се досега”. Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение във Варна.

Стоилов: Ще предложа на ВСС да освободи Иван Гешев

„Това оглушително мълчание за вихрещата се корупция по най-високите места в държавата, знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии и дискредитираха страната, оглушителното мълчание за харченето на милиарди средства, докато същевременно прокуратурата клеветеше неудобните на властта - това делегитимира и самата прокуратура", посочи още той.

 

 

„Служебното правителство изпълнява успешно задачата, която поставих за начало на демонтажа на порочния модел и оздравяване на държавността, но съставянето на успешен кабинет, който да се полза с доверието на хората изисква отговорност и усилена работа, откритост и конструктивен диалог, почтеност и ясни морални принципи”, каза Румен Радев. И допълни: „Затова обществото ни очаква от партиите, които се обявиха срещу този порочен модел да представят ясна алтернатива, диалог и конкретни решения, а не оправдания”.

Янев: България има нужда от управление, което дава перспектива

„Ако се насрочат предсрочни избори и партиите не съставят кабинет, естествено аз ще назнача служебно правителство. Мое право е да реша дали да продължи в този състав или с някакви промени. Ако се предложат от партиите този служебен кабинет да продължи като редовно, е друга тема. Това звучи добре като теория, като някакво практическо решение на казуса, но трябва да е ясно, че редовният кабинет означава ясна отговорност от партиите, която те трябва да понесат. Затова партиите не могат да се крият зад служебен кабинет”, посочи Радев.

Той обяви, че ще започне консултациите с партиите възможно най-скоро. „Кога ще връча първия проучвателен мандат обаче зависи от самите консултации с тях и от това дали партиите ще намерят диалог. Още един поправителен няма да бъде за тяхна сметка, той ще бъде за сметка на всички нас”, каза президентът.