Това сочат данни от проучване, в което са участвали 38 хиляди души

Консумацията на кафе и повече зеленчуци може да осигури защита срещу новия коронавирус, сочи проучване на американски учени, цитирано от изданието "МедикълЕкспрес".

Заключението е на изследователи от американския Северозападен университет. Те са направили връзка между хранителните навици и заболеваемостта от COVID-19.

В проучването са участвали 38 хиляди души, които са описали подробно диетата си. Те са изследвани за новия коронавирус, като само 17% са били с положителни тестове.

Една или няколко чаши кафе на ден намаляват с около 10% риска от заразяване с новия коронавирус в сравнение с изключването на напитката от хранителния режим. Дневната консумация на зеленчуци, сготвени или сурови, също намалява вероятността от развитието на инфекцията.

Кафето е основен източник на кофеин, но има и десетки други съединения, които потенциално могат да допринесат за защитата на организма, обяснява д-р Мерилин Корнелис от Медицинския факултет на Северозападния университет, която е сред авторите на изследването.

Портокаловият сок понижава риска от деменция

"Храненето на човек влияе върху имунитета. Имунната система има ключова роля за чувствителността и реакцията на човек към инфекциозни заболявания, включително и към COVID-19", допълва тя.

Заключенията на учените са публикувани в изданието "Нутриентс".

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК