Гражданите са недоволни и от закон, който ограничава преподаването на теми, свързани с хомосексуалността

Хиляди унгарци се включиха в ежегодния гей парад в Будапеща, за да изразят подкрепа за ЛГБТ общността и да протестират срещу влезлия неотдавна в сила закон, който ограничава преподаването на теми, свързани с хомосексуалността в училищата, предаде Ройтерс.

Участниците в шествието преминаха по улиците в центъра на унгарската столица. Те споделиха, че новият закон разделя страната и припомниха, че вече е 21-и век и хората трябва да могат да живеят свободно.

Според партията на премиера Виктор Орбан новият закон цели да защити децата, а не взима на прицел хомосексуалистите. Според участниците в парада днес обаче вместо да защитава малцинствата, правителството използва законите, за да превърне хората от ЛГБТ общността в Унгария в парии в собствената им страна.

Догодина в Унгария ще има избори. Виктор Орбан дължи някои от изборните си успехи на твърдата си политика по въпроса за миграцията. Но сега когато темата вече не е толкова актуална, той се фокусира върху въпроси, свързани със сексуалността и половата идентичност. Според участници в гей парада днес новият закон е средство от предизборната кампания на управляващите.

Допитване миналия месец на агенция "Ипсос" показа, че 46 процента от унгарците подкрепят еднополовите бракове. Над 40 посолства и чужди културни институции в Унгария публикуваха изявление в подкрепа на гей парада днес и казаха, че насърчават всякакви стъпки във всяка страна за гарантиране на равнопоставеността и достойнството на всички човешки същества, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.

Новият унгарски закон вече беше разкритикуван от Брюксел и от редица европейски лидери. ЕК предприе юридически стъпки срещу правителството на Орбан заради него, като го определи като дискриминаторен закон, който противоречи на европейските ценности за толерантност и индивидуална свобода.

 

Източник: БТА