Според тях шофьор на автомобил е причинил катастрофата, но не е задържан

Всеки от нас е виждал стикер с надпис: „Пази моториста!”. И всеки от нас има поне един познат, който управлява мотор. Почти ежедневно в новините се съобщава за катастрофа с мотор, а броят на жертвите расте. В следващата история става въпрос за катастрофа с отнето предимство и фатален край на моторист. Шофьорът на автомобила не е задържан, не е отнета и шофьорската му книжка по преценка на разследващите. А близките на загиналия твърдят, че не му е оказана първа помощ от лекарския екип. В търсене на справедливост те се свързаха с екипа на NOVA.

Къде и как се случва катастрофата? 

Случва се на главен път София-Варна, при разклона за село Ряховците. При завой наляво за селото водачите трябва да спрат и да изчакат движещите се по главния път. Има видимост, има и обособена отделна лента за ляв завой. И въпреки това мястото помни не един и два тежки инцидента с фатален край. На кръстовището няма ограничение за скоростта.

Моторист е с опасност за живота след тежка катастрофа в Пловдив

„Направихме подписка и сме подали и писмо до АПИ, до Габрово, до община Севлиево за пътни знаци“, обясни кметът на селото Али Алиаджъ.

Подписката е след последния инцидент със смъртен случай, при който 77-годишният Мехмед  Рефадов при ляв завой и отнема предимството на движещия се отсреща мотор, управляван от 49-годишния Детелин Цветанов. Случва се в края на миналия месец. Няколко минути след катастрофата  на мястото се озовава синът на загиналия.

 „Имах път към Севлиево и по пътя се засякох с баща ми, той беше с мотора. Пътувах си и видях два мотора и ги пуснах. Аз познах баща ми. След няколко километра видях, че колите започват да спират, че нещо става на пътя. След това забелязах, че има парчета от мотора на баща ми, който видях малко по-рано. Видях, че той лежи на земята”, разказа Пламен Цветанов.

Моторист едва не прегази полицаи на оживен булевард в Пловдив

77-годишният Мехмед  Рефадов е от Севлиево. Почти всеки ден минава по същия път, защото дъщерите му живеят в село Ряховците. Мехмед Рефадов твърди, че не видял моториста.

„Поглеждам в хоризонта, няма нищо. И започвам да завивам и накрая от ивицата в лентата, нещо пада като от въздуха. И аз като слязох и видях, че е моторът“, обясни Рефадов.

Според сина на загиналия реакцията на лекарите, дошли на място след инцидента, не е била адекватна.

 „Беше с кожено яке, с ботуши, с ръкавици, с боне. Каската му не беше на главата, беше до него хвръкнала и якето му се беше вдигнало над главата. Лежеше по очи на земята. Случаен минувач го покри с едно одеяло. Лекарката отиде до него, дори не го погледна реално, нито пулс нито нищо. Той лежеше с лице към земята с екипировка и каза: „Този не е за нас!“И се обърна и си тръгна“, твърди Пламен Цветанов.

Екип на NOVA потърси коментар от Спешния център в Севлиево. Лекарката, която е била на мястото на инцидента, така и не пожела да застане пред камерата. Фелдшерката присъствала на инцидента обясни, че д-р Николова е направила всичко необходимо за установяване на смъртта.

От Съдебна медицина са категорични, че смъртта е настъпила веднага след удара.

„Най-много ме тормози това, че не му обърнаха внимание. Тя не го погледна. Този човек може да е бил жив, може да беше в кома. Просто лекарите абсолютно нищо не направиха за него. Нали в това са се клели, да окажат първа помощ. Да помогнат на хората. Това ме тормози, че ако можеше нещо да се направи, те не го направиха”, заявява Цветанов.

АГРЕСИЯ НА ПЪТЯ: Шофьор се сби с мотористи в София (ВИДЕО)

При поредния ни опит да се срещнем с д-р Николова в дните, в които трябваше да е на работа, от Спешния център ни казаха, че тя е в платен годишен отпуск. В болницата са прегледани шофьорът на автомобила, съпругата му, която е била с него, и жена, която е била във втората кола, в която се ударил моториста.

Късият спирачен път говори, че по всяка вероятност мотористът е бил съвсем близо до кръстовището и не е имал време за реакция. Експертизата все още не е готова, но още отсега се тиражира версията, както в повечето подобни инциденти, а именно, че мотористът е карал много бързо.

Заедно с Детелин Цветанов се е движил и друг моторист. Приятелят му не пожела да застане пред камерата ни, защото е магистрат. Той обаче твърди, че са се разбрали да карат бавно с Детелин, защото са нямали достатъчно гориво и е трябвало да заредят близо до Севлиево. Мотористите от „Coffe Riders Team Lovech“ са на мнение, че Детелин е опитен водач с дългогодишен опит зад мотора. Според тях пътят, на който става инцидента, има голяма видимост, а шофьорът не се е огледал.

 „Значи този човек кара поне 35 години мотор, супер амбициран, никога не е правил глупости. Той не е келеш на 20 години, който да дава газ да прави изпълнения. Просто в този конкретен случай кара примерно със стотина километра и колата му застава точно пред мотора и той няма как да реагира. Никой от нас не може да реагира и да спре в тази ситуация“, казва Виктор Христов.

След инцидента Мехмед Рефадов не е задържан. Не е отнета и шофьорската му книжка.

„Реално с един полеви тест след употреба на хапче, което примерно е изписано от лекар без рецепта, че е за главоболие или нещо друго, могат да ти отнемат книжката, докато не се установи кръвната проба дали наистина си го взел. А след като си отнел предимство, отнел си човешки живот, малко или много човек, който трябва да мине опреснителни курсове на 70-80 години, може да си кара спокойно“, коментира Валери Вутев, моторист от „Coffe Riders Team Lovech“.

На мястото на инцидента има паметник. Точно преди седем години възрастен шофьор след употреба на алкохол отнема предимството и на 47-годишния Любомир Венков от Троян.

„Там на това кръстовище се случва често, въпреки ускорителната лента. На мотоциклетите фаровете светят винаги. Участъкът е прав, вижда се”, казва Йосиф Петров, приятел на загиналия.

„Просто малко повече внимание от шофьорите на автомобили, дори когато видят, че моторът идва, е по-добре да изчакаш, отколкото да отнемеш живот. Ние като тръгнем да се возим, никой от нас не е тръгнал да се пребива, всеки иска да се прибере при семейството си. Абсолютно погрешно да се смята, че някой, който е на мотор, е самоубиец. На пътя трябва да има колегиалност и толерантност, защото ние не сме донори“, допълват мотористите от Ловеч.

Разследването за инцидента, при кой за пореден път загива моторист, продължава.