Жега и в първата седмица на август

Следобедните температури в следващите дни остават високи и близки до екстремните стойности за нашата страна. В събота, с изключение на някои райони в западната половина на страната, денят ще започне с температури над 20 градуса в ранните часове, а след обяд термометрите ще гонят стойности между 35 и 40 градуса. По западното поречие на Дунав, в Горнотракийската низина и в крайния Югозапад са възможни и по-високи температури.

Краткотрайни следобедни превалявания в събота са възможни на изолирани места около планинските масиви - летни бури с риск от мощен порив на вятъра, гръмотевична активност и градушка. По-голяма вероятност за това има в северната половина на страната.

Около крайбрежието в събота температурата на въздуха ще се колебае между 27 и 30 градуса. Морската вода – около 27. Лек бриз ще прави часовете на плажа малко по-поносими. Вълнението на морето ще бъде слабо с максимална височина на вълните до половин метър.

Ако търсим прохлада, тя ще е в планината, но на по-голяма надморска височина. В ниските масиви в събота температурите ще са около 30-32 градуса, по високите части – около 24. В събота над планинските и предпланинските масиви в Централна и Западна България ще има условия за следобедни летни валежи с гръмотевици.

В неделя ще е по-горещо спрямо събота. Температурите следобед ще се движат в същия диапазон, но жегата ще се разпростре върху по-обширни територии в страната. Превалявания не се очертават.

Първата августовска седмица ще е особено гореща. Ще преобладава слънцето, термометрите ще "се пукат" следобед със стойности от 35 до 40 градуса. В традиционно най-горещите точки на страната не са изключени локални екстремни нагрявания над 40 градуса.

 

 

Едва към края на седмицата горещата вълна леко ще отпусне страната. Актуализираните прогнози към днешна дата чертаят студен фронт, с който температурите няма да паднат рязко, но са възможни по-експлозивни летни бури с валежи, пориви на вятъра и градушки.