ВКС е премахнал частта "без право на замяна" от присъдата му

Осъденият за убийството на 6-годишната Кристин от Сотиря може и да не лежи в затвора до живот. Върховният касационен съд е премахнал от решението на Бургаския апелативен съд частта "без право на замяна". Жестокото убийство беше извършено преди две години, а малкото сливенско село беше разтърсено от зверството на Мартин Трифонов.

Осъденият за убийството на Кристин от Сотиря: Моля съда за снизходителност

6-годишната Кристин Бе убита по особено мъчителен начин през лятото на  2019 г., недалеч от дома й. Момиченцето е нападнато, след като си купува сладолед от близкия магазин. Тялото й е намерено в дере. Експертизите показват, че Кристин е удряна с камък и е била подложена на гаври и мъчения. Детето издъхва в линейката, на път към местната болница, заради тежките черепно-мозъчни травми.

За убийството е задържан 21-годишният Мартин Трифонов, също от Сотиря. Полицаите го издирват в продължение на 24 часа. При ареста го раняват заради оказана съпротива.

Убийството предизвика множество протести с искане за най-тежкото наказание. Трифонов получи общо три обвинения - за убийство по особено мъчителен за жертвата начин, за изнасилване и за блудство.

НА ВТОРА ИНСТАНЦИЯ: Доживотна присъда за мъжа, изнасилил момиченце в Сотиря

Точно две години след убийството, от присъдата на Мартин е премахната частта „без право на замяна”. Решението е окончателно. Това означава, че осъденият може да не излежи доживотната си присъда, при добро поведение.

„Искам среща с Министерството на правосъдието и да се отговори какво се случва с българското правосъдие. Защо се понижават присъдите на убийците? Защо не се прилага максималният срок на присъда за убийство? Докога ще сме свидетели на помилване на убийците? Моето Криси беше убито на 6 години, не можа да пристъпи училищния праг, а не е само тя”, каза бабата на Кристин  - Милка Георгиева.

Протест на близки и роднини на зверски убитата Кристин от Сотиря

В събота ще бъде извършен помен в памет на малкото момиченце в Созопол.