От ГЕРБ гласуваха "против"

Парламентът реши да приключи процедурата около съставяне на кабинет на партията "Има такъв народ". Със специално решение депутатите приеха отказа на Пламен Николов да стане министър- председател.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТА ВИЖТЕ ТУК

В началото на заседанието народните представители от партията на Слави Трифонов нарекоха дебатите фарс и напуснаха залата. ГЕРБ пък останаха в пленарната зала, но не гласуваха. А решението не мина от първия път заради липса на кворум в залата.

След като вчера привидно изглеждаше, че парламентарните групи са намерили как да се справят с желанието на Пламен Николов да не бъде премиер, днес се оказа, че това не е така. Първо от „Има такъв народ” заявиха, че изобщо няма да присъстват на гласуването, камо ли да участва в него. И напуснаха пленарната зала. Последваха кратки дебати. ГЕРБ решиха да не гласуват изобщо. Така се стигна до ситуация, в която решение нямаше как да бъде прието, тъй като кворумът не го позволяваше/

Секунди след като точката за Пламен Николов влезе в дневния ред, „Има такъв народ” заявиха, че не разбират защо изобщо ще има дебат и гласуване.

„Едва ли има гражданин, който да не видя какво се случи при преговорите. Едва ли има гражданин, който да не помни, че ние заявихме, че няма да предложим кабинет, ако нямаме подкрепата на „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Тъй като те не ни подкрепиха и го заявиха публично, ние направихме това, което казахме. Не разбираме кое не е ясно и какъв е проблемът”, заяви Ивайло Вълчев. И обяви, че парламентарната група на партията напуска залата.

„В главите на тези хора има само сценарии, но държавата не е сценарии. Аз ви предлагам да подкрепим проекта като решение, като коректни българи. Автор на това съчинение е председателят, който трябва да се държи като такъв, а не като болонка на някой сценарист”, обвини Татяна Дончева.

Отговорът на Ива Митева не закъсня. „Г-жа Дончева ме нарече „болонка”. Тя може да и приятел, но и да има доста силен характер. Не се знае какво ще стане и какъв характер ще проявя”, каза тя.

Преди гласуването за оттеглянето на проектокабинета: ИТН напуснаха пленарната зала

А ГЕРБ поискаха да има корекция в проекта за решение.

„Решението да има редакция „не избира Пламен Николов за министър-председател”. И това, колеги, е решение, а не констатиране на нещо, което се е случило”, посочи Росен Желязков.

 

 

Предложението им обаче не се подложи на гласуване. И затова и те не дадоха гласовете си. Така решението Пламен Николов да се откаже от поста на премиер не мина заради липса на кворум. Последва спешен председателски съвет. След него и новото гласуване.

 

 

„Искаме процедура за прегласуване, но ще помоля да обясним защо го искаме. Ако няма прегласуване и ако тази точка не се приеме, страната ще влезе в конституционна криза. Намираме се в абсурдна ситуация. Тук липсва мандатоносителят, заради когото сме в тази ситуация. Липсва кандидатът за премиер, който се отказа по лични причини. Ние много лесно, в този момент, можехме да стоим и да потриваме ръце, както и да ви вкараме в ситуация, от която излизането е много трудно. Ние няма да направим така. Ние ще гласуваме против това решение, за да може то да бъде приключено. След това да се приключва с втория и третия мандат и очевидно да се отива към нови избори”, заяви Тома Биков.

След гласуването на решението и края на точката, ПГ на "Има такъв народ" се върна обратно в пленарната зала.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК