Като причина за това той очерта предизвикателствата, пред които е изправена страната ни

„Големият въпрос, на който трябва да отговорим, е трябва ли ни служебен кабинет и трябват ли ни нови избори. Служебният е със срочен мандат, затова ни трябва редовен кабинет, защото има три предизвикателства пред страната – очаквана бежанска криза, COVID криза и цените на електроенергията, които влекат след себе си инфлация”. Това заяви депутатът от БСП Явор Божанков.

НОВА ИНТРИГА С МАНДАТИТЕ: Президентът с условие към депутатите (ОБЗОР)

Той припомни, че ако от БСП получат третия мандат, те ще предложат състава на служебното правителство. „Министрите в него може да се съгласят, може и да не се съгласят да участват. Може някоя от партиите да има различни виждания. Философията на служебния кабинет ще бъде наша основа”, посочи Божанков.

„Не трябва да се намесваме в работата на президента. На фона на липсващия диалог между партиите, БСП единствена сила, която успя да запази добрия тон и то добри отношения с всички четири партии”, коментира Янор Божанков.

Министри настояват депутатите да създадат максимално бързо парламентарните комисии (ОБЗОР)

„Заявихме ясно, че ако получим мандат от президента, разговори с ГЕРБ и ДПС няма да водим. Наясно сме с нашата тежест – 36 депутати. Ще гледаме на този мандат като на мандат на четирите партии, които трябва да променят системата ГЕРБ-ДСП, съответно инициираме разговори единствено с тях”, категоричен бе той.

И допълни: „Нашата роля ще бъде на медиатор и на сериозна политическа сила, която ще покаже как трябва да се води диалог”.

Целия разговор гледайте във видеото.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК