Строителните работници настояват да им бъдат платени около 37 млн. лв.

Пореден протест на служителите на шуменската фирма „Автомагистрали - Черно море“. Те настояват да им бъдат изплатени 37 милиона лева за извършения ремонт по магистрала „Тракия“. От Браншовата камара „Пътища” съобщават, че държавата дължи 800 милиона на всички фирми в страната. Днес за кратко беше блокирано движението край Шумен, Русе и Бургас.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Заради неразплатените ремонтни дейности по магистрала „Тракия” „Автомагистрали - Черно море” не успява да се разплати с доставчиците си. Средства за заплати също липсват. От днес и камионите на компанията не се движат, защото нямат платени тол такси.

„И се получава парадокс – че ние ще плащаме глоби на АПИ, защото АПИ и МРРБ не са осигурили пари да ни платят труда, който сме извършили”, коментира Петя Стоянова от „Автомагистрали - Черно море”.
 

 

Въпреки забраната на областното пътно управление да се блокират пътища, около 80 работници от русенския клон на „Автомагистрали-Черно море“ затвориха шосето за Варна при изхода от Русе. В Бургас протестиращите блокираха двете ленти на изхода към автомагистрала „Тракия” за около половин час, което създаде затруднения с движението.

„Следващата стъпка ще бъде сезиране на Прокуратурата, европейските институции и дори, ако трябва, ще направим протест в Брюксел”, посочи Тодор Капитанов от КНСБ.

Пътни строители заплашват с нови блокади на магистрали

Според служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова през 2020 г. предишните управляващи са знаели, че договорът не е обезпечен финансово и затова от Министерството на финансите изискват да се отпуснат 90 млн. лв. целево за ремонт на „Тракия”.

„До края на годината от тези 90 млн. - 30 ще се похарчат за „Тракия”, другите 60 млн. отиват по други проекти, което е грубо нарушение на Закона за бюджета и за финансите. Когато едни пари са отпуснати целево за нещо, трябва да се похарчат целево само за него”, обясни Комитова.  

 

 

Министърът посочи още, че се обмисля решение месец по месец да намерят средства за заплатите и осигуровките на работниците от „Автомагистрали - Черно море”.

Заради липсващия диалог с регионалното министерство и АПИ от „Автомагистрали - Черно море” са готови за ежедневни протести с блокиране на пътища в цялата страна. Те допълниха, че фирми, с които работят, също са заявили готовност за подкрепа с ефективни протести.