Тези двойки вече могат да регистрират гражданско партньорство в страната

Швейцарците като цяло подкрепят разрешаването на еднополови двойки да сключват брак, сочи проучване, публикувано в петък, само седмици преди референдума дали да се легализира тази практика.

Благославят еднополови двойки в Германия, въпреки Ватикана

Цели 69 процента от анкетираните от института gfs.bern заявиха, че подкрепят легализирането на еднополовите бракове. Това настроение е в унисон с голяма част от Европа по отношение правата на еднополовите двойки.

След години на дебати и дискусии швейцарският парламент одобри през декември миналата година законопроект, позволяващ еднополови двойки да сключват брак. Но законопроектът беше оспорен по силата на системата за пряка демокрация в Швейцария, като противниците събраха повече от 50 000 подписа, необходими за поставянето на въпроса на референдум, който ще се проведе на 26 септември.

Според проучването сред над 22 400 избиратели с право на глас, проведено между 2 и 16 август, около 29 процента от анкетираните са заявили, че са против промяната на закона, докато само два процента заявяват, че нямат позиция. Проучването показа, че членовете на някои християнски конгрегации и привържениците на популистката дясна крила Швейцарската народна партия - най-голямата швейцарска политическа партия - са най-склонни да се противопоставят на легализирането на еднополовите бракове.

Еднополовите двойки в Хърватия ще могат да осиновяват деца

Еднополовите двойки вече могат да регистрират гражданско партньорство в Швейцария, като всяка година се създават около 700 такива партньорства. Този статут обаче не предоставя същите права като брака, включително за получаване на гражданство и съвместно осиновяване на деца.

Правителството и парламентът призоваха избирателите да подкрепят инициативата „брак за всички“ с гласа си и да премахнат сегашното „неравностойно отношение“ между хетеросексуалните и гей двойките.

Ако бъде одобрена, промяната на закона ще позволи на хомосексуалистите и лесбийките да сключват брак на граждански церемонии и ще им осигури същите права като другите семейни двойки.

Източник: БГНЕС