Според управата става дума за целенасочен антисемитски акт

В неделя сутрин Централната софийска синагога осъмна с послания, поругаващи вярата, чийто дом е сградата. Разполагаме с кадри, на които се виждат хора с маски, пишещи по сградата. От Централния израилтянски духовен съвет определиха написаното като антисемитско и нацистко послание.

„Бих искала да благодаря, защото вие сте единствената телевизия, която обръща внимание на този акт. Сградата ни е построена 1909г. Заварихме я обрисувана със символите „1488”. Това е символика, която много от нас не познават. 14 са цифрите, които символизират един цитат на националистите. 88 означава „HH” или – „Heil Hitler”, откровена възхвала на Хитлер”, обясняват от управата на синагогата.

Те добавят, че 88 е и символ за една дълга реч на Адолф Хитлер, публикувана в „Моята борба”. Тази реч прокламирала унищожението на евреите.

„За нас това не е вандализъм, а антисемитски акт. В комбинация с пречупения кръст, става ясно, че не е случайно деяние, а насочено именно срещу общността ни”, казват още от управата на синагогата.

Повече по темата гледайте във видеото