Ситуацията по Черноморието вече става критична

Нов скок на броя на заразените с коронавирус у нас. От тази сутрин червените области в България вече са пет. Това означава, че в тях над 250 на 100 хиляди души са с доказана инфекция. 

Ситуацията по Черноморието вече става критична и местният здравен щаб се събра, за да реши какви ограничения са необходими. 

5 са вече областите в страната, които „светят в червено" на COVID картата. Това са Велико Търново, Бургас, Пловдив, Русе и Търговище. В област Бургас заразените в момента са 306 на 100 000  души. Това наложи и спешно свикване на Областния щаб по здравеопазване. В него се включи и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Имунизират пред магазините в пет града у нас, дават ваучери за пазаруване

Според здравните власти ръстът на новозаразените се дължи на туристите. 

„Естествено е 1/3 от хоспитализираните да са чужденци или да не са от област Бургас. През последната седмица се движим средно между 50 и 150 на ден заразените, но с днешната информация достигаме ръст 306 на 100 хиляди”, заяви Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас. 

„Считаме, че няма данни за тревога и за предприемането на по-сериозни мерки. Обърнахме внимание отново, че следва да бъде затегнат контролът, санкциите, самодисциплината”, каза проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас.

„Ако има разпоредени мерки и те не се спазват изцяло, какъв е смисълът да въвеждаме нови. Ако сме казали, че заведенията трябва да работят на 50 %, а те работят на 150 и сега кажем на 30 % - това какво ще промени?”, коментира още Ангел Кунчев.

Затяга се обаче контролът по спазване на сегашните мерки: носене на маски на места на открито с голямо струпване на хора и работа на заведенията с капацитет наполовина. В масовите проверки ще се включат и командировани служители от страната.

Рекорден брой нови случаи на Делта варианта у нас

Междувременно проверка на NOVA показа, че мерките в момента по южното Черноморие са по-скоро на хартия.

„Нямаше почти никаква дистанция в заведенията. С маски не се влиза почти никъде”, каза Марина, турист.

От днес в болниците в Бургас са открити нови COVID легла. Натискът върху системата в областта обаче става все по-силен.

„Натискът е сериозен, защото лечебната мрежа в Бургас е оразмерена за половин милион население, а всъщност в момента са над 2 млн.”, обясни д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ – Бургас.

Държавата засилва и темповете на ваксинация. Данните показват, че от 131 починали заради коронавирус от 17 до 23 август – едва трима са били ваксинирани с две дози, а петима – с една.

„Факт е, че в райони, в колективи, в които има висок % на имунизация, заболеваемостта е много по-ниска. Не повече от 3 до 4 % от търсещите помощ са имунизирани. Нещата са ясни - всеки трябва да вземе решение за себе си. Аз също имам очаквания, че тази вълна няма да е толкова зловеща като предишните, но това трябва да се потвърди”, твърди главният държавен здравен инспектор.

Стана ясно и, че в пет града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, се раздават бонуси под формата на ваучери за пазаруване срещу ваксинация стана ясно още след заседанието на щаба в Бургас.

Междувременно от просветното ведомство решиха, че присъствено обучение ще има дори при „червен сценарий", но не за всички деца. Няколко промени направиха от образователното министерство по възможните сценарии за учениците. До момента планът предвиждаше при "жълтия" сценарий учениците да учат онлайн, ако има 15% заболели деца и учители. Сега този процент е свален на 10. Освен това ученици и учители от един випуск ще могат да бъдат събирани в сборни групи, за да се учи повече присъствено. Те ще са за децата със специални образователни потребности, децата, застрашени от отпадане от системата и деца на родители, работещи на първа линия. Маските и за най-малките ученици - от първи до четвърти клас също стават задължителни при всеки сценарий, различен от 'зеления".  

COVID-19: Обстановката в три области у нас се влошава

Бързото приближаване на страната ни към „червената” зона е изненадала властите.

„Настъпи по-рано, отколкото предполагахме. Прогнозата беше, че ще влезем по-късно - в есенните месеци, но пандемията ни изпревари”, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Допълнителни мерки на национално ниво обаче засега не се налагат, поясни д-р Кацаров. А за да се облекчи нарастващият натиск към болниците и Спешна помощ, от понеделник ще заработят нови COVID зони към поликлиниките - за извънболнично лечение на хора с коронавирус.

„Тези зони ще поемат част от неотложните случаи, не спешните. Зона, където ще се извършва диагностика, лечение и съответно насочване за хоспитализация на нуждаещите се. Ще предоставим на всички тези центрове съответна апаратура”, обясни зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

А нов анализ на Военномедицинска академия отчете съществени разлики в симптомите на Делта варианта и този, тръгнал от Ухан. Един от основните симптоми сега е много висока температура – до 40 градуса, която продължава дълго време и не се влияе от медикаменти. Често срещана е и кашлица със задух. Все по-рядко обаче се губят обоняние и вкус - нещо, което беше основен признак за Алфа варианта. А експерти отново призоваха хората да се имунизират, а не да разчитат на антитела след заразяване.

„Преболедуването е много по-опасно от едно ваксиниране. Говоря не само за смъртност, а за трайна инвалидизация”, каза Аспарух Илиев , преподавател в Университета в Берн.

От днес здравното министерство започна национална  кампания с доброволци от Българския червен кръст, които да информират хората за ползите от препаратите.

Кампанията започна от София, но ще продължи и в други големи градове на страната. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК