Една от големите ни надежди е гюлетласкачът Ружди Ружди

С бляскава церемония откриха Параолимпийските игри в Токио. Те ще се проведат под надслов „Обединени в емоцията”. Над 4 000 спортисти ще премерят сили в 23 дисциплини. Сред тях има и четирима българи, които ще се състезават в категориите тласкане на гюле, спортна стрелба, бягане и хвърляне на копие.

Една от големите надежди за медал е гюлетласкачът Ружди Ружди. За родения в Глоджево състезател вкусът на олимпийската титла е добре познат след златото на Игрите в Рио.

Да бъде първи е цел пред Ружди и сега. А за Игрите в Рио, пет години по-късно, си спомня с носталгия.

 „Тогава наистина бях много щастлив, наистина искам още веднъж да преживея това нещо и да чуя химна”, споделя Ружди Ружди.

РАВНОСМЕТКАТА ОТ ТОКИО 2020: България с най-добро представяне от 21 години насам

Но казва, че този път достигането до олимпийския връх ще е по-трудно.

„Наистина много контузии претърпях, операции, все още болки имам на лактите, на определени места на тялото”, споделя той.

Въпреки това е готов да пренебрегне болката.

„Аз съм готов да се боря, ще се боря, но вече и аз не знам как. Но надявам се да успея”, заявява Ружди Ружди.

През 2017 година българският атлет постави световен рекорд в дисциплината. За да насърчи параолимпийците за още подобни успехи, спортното министерство стимулира финансово федерациите.

Върховете на българския спорт през 2017-а във ВИДЕО и СНИМКИ

„523 900 лева за тази година са им отпуснати на федерациите за спортна дейност”, обяви спортният министър Андрей Кузманов.

В исторически план на Параолимпийските игри в Токио България е представена от рекордно малък брой състезатели.

 „Ако изхождаме от нормалните Олимпийски игри, които завършиха на 8 август, по същия начин делегацията беше в малък състав. И на четиримата разчитаме, надяваме се, че поне един-два медала ще вземат”, заяви министър Кузманов.

На Параолимпийски игри през годините България е спечелила 5 златни медала, 7 сребърни и 3 бронзови отличия. А освен Ружди, надежди за медал в Токио таят Милена Тодорова, Християн Стоянов и Фатме Исмаил.