COVID отделението в Бургас е пълно

Затягат контрола по спазването на мерките срещу COVID по Южното Черноморие. Заради тревожния ръст на заразени в област Бургас няколко институции започват масови проверки в градския транспорт, търговските обекти и заведенията. В същото време инфекциозните отделения в региона започват да достигат критичния си максимум.

Натискът върху болничната система в Бургас вече се усеща. Инфекциозното отделение на областната болница вече е запълнено с COVID пациенти. Към момента тук са разкрити 50 легла, които вече не достигат. От началото на седмицата леглата за пациенти с коронавирус в областта са увеличени до 255. Заради тревожния ръст на заразени по южното Черноморие от днес започнаха масови проверки за носене на маски.

През последните дни пациентите с диагноза „коронавирус”, които постъпват за лечение в областната болница в Бургас, стават все повече. Инфекциозното отделение вече е пълно, а леглата не достигат.

"Натискът започна да се усеща преди повече от две седмици. Леглата, които са разкрити, са 50 за наблюдение и лечение на пациенти с COVID в неусложнено състояние, като данните от сутринта са, че те са почти пълни – 48 от 50 вече са заети", казва д-р Светослав Тодоров, координатор на медицинските дейности към УМБАЛ-Бургас. 

Удължават извънредната епидемична обстановка с 3 месеца

Затова и в следващите дни ще бъдат разкрити още 25 легла за лечение на COVID болни. Заразените се настаняват в Инфекциозното отделение и това по гастроентерология, което е затворено за други пациенти. В болницата са осигурени и 12 реанимацонни легла, за пациентите в най-тежко състояние. Разкрит е и детски COVID център, единствен в региона.

"Седем бяха към сутринта пациентите деца. Профилът се променен и по-скоро младите хора боледуват. Задоволително е общото състояние на децата, възрастта им е от няколко дни до 14 годишна възраст. Децата са с пневмонии, лекуват се по утвърдените стандарти", добавя д-р Светослав Тодоров.

Засилен е потокът и на пациенти от областта, най-вече на заразени туристи от курортите. Заради ръста на заразените по Черноморието контролът по спазването на мерките се затяга. 

"Следим дали се спазват основните противоепидемични мерки", казва Соня Николова от 2 РПУ към ОДМВР Бургас.

Повече от 1900 нови случая на COVID-19 у нас

Още при първите проверки – откриваме нарушители.

Момче носи маска под носа, но се оправдава с топлото време.

Според кондукторите правилата в градския транспорт все повече се спазват. Но не липсват и нарушители.

"Ще бъдем безкомпромисни. Глобите започват от 300 лева", заяви полицай Соня Николова.

От началото на сезона по морето само инспекторите на РЗИ са направили над 300 проверки.

"Няма нито рефлекс, нито съзнание в хората, че от тях зависи това, което ще се случи на нас, на тях самите и на техните деца", казва д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Дори и на открито, при струпване на хора и разстояние по-малко от 1,5 м, маски също трябва да се носят, категорични са от РЗИ-Бургас.

От утре представители на РЗИ, Агенцията по храните и полицията тръгват на проверки в търговски обекти, хотели и заведения, за да следят спазват ли се ограниченията, свързани с коронавирус, по Южното Черноморие.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК