Заседава Комисията за контрол над службите за сигурност

Започна заседанието на Комисията за контрол над службите за сигурност. На него депутатите ще обсъдят промяна в Закона за Националната служба за охрана, с която да се намали броят на хората, които имат право на охрана и специализиран транспорт. Според текстовете и главният прокурор Иван Гешев няма да може да се възползва от охраната на службата. Столичният кмет ще остане без кола на НСО.

Промените в проектозаконите предвиждат право на охрана да имат тримата големи в държавата - президентът, премиерът и председателят на Народното събрание.

Заради удълженото време на депутатите, Комисията започна работа след 18 ч. Заседанието е закрито за медиите, тъй като на изслушване са председателят на Държавната агенция „Разузнаване”, както и шефът на НСО.

„В законопроекта отпадат администрацията на президента, президентшата и част от Министерския съвет - за транспорт и охрана. Главният прокурор - също. Ще бъдат охранявани хора, ако имат реална заплаха за това”, обясни председателят на Комисията Светлин Стоянов.