За такъв случай предупредиха жители на Горна Оряховица

Нова, опасна мода! Деца лягат на пешеходни пътеки пред автомобили като част от предизвикателство в социалните мрежи. За такъв случай предупредиха жители на Горна Оряховица и полицията в града.

Историята с децата, които лягат на пешеходна пътека, се е разиграла в оживен квартал. Случило се е в понеделник, около 19 часа.

Нова опасна за живота мода сред деца в мрежата

Интернет предизвикателството е танц на пешеходна пътека, докато автомобилите чакат. Клиповете не са правени в България, но то вече достигна и до децата у нас. В началото на седмицата Ирина Донева от Горна Оряховица става свидетел на подобна сцена.

„Видях, че две деца от група, 12-13-годишни, се засилиха към колата да бягат. Видях на огледалото за обратно виждане, че едното дете легна на пътеката. В първия момент си помислих, че падна, но до него легна и второто дете. Всичко стана за секунди и след това се върнаха на тротоара”, обясни Донева.

Тя публикува в социалните мрежи предупреждение, което провокира полицията в града. Униформените вече издирват децата, които са лягали на пешеходната пътека, и родителите им.

„Лицата от 16 до 18 години са административно отговорни и се взема отношение по Закона за движение по пътищата. Тези, които са под 16 години, се взема отношение по Закона спрямо родители и настойници”, обясни началникът на Пътна полиция - Горна Оряховица Галин Георгиев.

Родители подадоха редица сигнали за опасни детски площадки (ВИДЕО)

Предвидената глоба в закона обаче била символична. „В размер на 20 лв., но няма как да остане ненаказано лице, което нарушава Закона за движение по пътищата”, допълни Георгиев.

Тийнейджъри в града твърдят, че не са чували за опасното предизвикателство. „Понякога родителите не знаят какво гледат децата им в мрежата и го научават по този начин. Като се случи нещо такова - трябва да се направи коментар в семейството, за да научат децата кое е правилно и кое – не”, посочи Даниела Русанова, жител на Горна Оряховица.

Жената, подала сигнала, е силно притеснена. „Мен лично ме притеснява много. И аз съм майка, чието дете някой ден ще ползва такива приложения и ме притеснява”, заяви Донева.

От полицията вече преглеждат видеозаписи от охранителните камери в района.