Има ли шанс да се състави правителство?

Почти никакъв шанс за реализиране на третия мандат не виждат повечето политически сили в парламента. Коментарите дойдоха, докато „БСП за България” получаваше третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„За нас е недопустимо на прага на бежанска вълна, здравна, социална и икономическа криза, да хвърлим държавата отново в избори. Все пак, ако другите не мислят като нас и не го осъзнават, вероятно ще се отиде на избори”, заяви депутатът от БСП Христо Проданов.

По думите му освен към ИТН, левицата трябва да намери пътя и към другите две партии. „Така че наистина да се получи това, за което всички говореха, че искат – промяна. В тази връзка ние сме абсолютно решени добронамерено и уважително да подходим към останалите партии – да ги поканим на разговори и след това да проведем обща среща, за да обсъдим приоритетите. Осъзнаваме нашата тежест”, поясни депутатът. Той коментира и какви качества трябва да притежава бъдещият премиер.

Христо Проданов: Недопустимо е да хвърлим държавата отново в избори

„Профилът на бъдещия министър-председател трябва да е надпартиен. Той трябва да бъде професионалист, експерт, човек с добро име, който да обедини всички партии, които ще подкрепят евентуално следващо правителство”, заключи депутатът от БСП.

„Да, ние ще участваме във всички разговори”,  заяви съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!” Николай Хаджигенов. „Ние положихме началото на този тип политическо говорене едни с други. За съжаление не е достатъчно”, коментира Хаджигенов.  

Хаджигенов: Ще участваме във всички разговори

„Ходът на президента е интересен. Едни и същи хора настъпват една и съща мотика всеки път. Няма как да постигнеш различен резултат, правейки едно и също нещо. Най-вероятно сметката няма да излезе. Политическият реализъм изисква точно това – правене на сметки предварително”, каза Хаджигенов.

 

 

„След провала на първия мандат, очертахме нашето работещо решение”, коментира председателят на ПГ на  „Демократична България” Христо Иванов. „Смятам, че това беше единствената възможност. То беше партиите извън ДПС и ГЕРБ, преди решението на президента, да се постараят да намерят решение, което работи за всички тях, така че да се конструира възможното мнозинство, а не президентът да бъде оставен да нацелва. Беше отказан този вариант”, каза още Иванов. Той отново каза, че колективните органи на ДБ ще решават как да действат оттук нататък. „Те ще се съберат когато е ясна цялата картина. Сега е рано да се произнеса”, каза Иванов.

Иванов: Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на „Демократична България”

„Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на „Демократична България”. Но ние сме само 30-ина депутата от 240”, коментира още той.

„Ще отидем на още едни предсрочни избори по време на четвърта вълна на COVID-19 и икономически сътресения. Цената за това няма да бъде платена от Румен Радев, а от всички българи”, заяви Тома Биков от ГЕРБ. И допълни, че дори да бъдат поканени на разговор, няма да участват.

Биков: Цената на още едни предсрочни избори ще бъде платена от народа

„В предния мандат се опитвахме да предотвратим това, което се случва сега, а именно - два последователно провалени парламента. Един парламент е провален, когато не може да излъчи управление. Това ще се случи отново. А защо Румен Радев даде мандатът на БСП е съвсем друг въпрос, на който той трябва да отговори. При положение, че имаше заявки от други партии, че няма да подкрепят правителство на БСП, беше логично президентът първо да разговаря с всички тях. В случая той даде обречен мандат на левицата", смята още Биков.

„Ако партиите са национално отговорни могат да се прегърнат в една невероятно коалиция. Ще блеснат задкулисните интереси и договорки”. Така Станислав Балабанов коментира политическата обстановка у нас. „Бяхме ясни в началото на първия проучвателен мандат – за нас имаше важни приоритети, зад които първоначално застанаха всички, с които разговаряхме. После се обърнаха срещу нас, за да получат власт. Идеята, че зад нас стои дългата ръка на ДПС, бих я сравнил с политическа шизофрения. Един път излизаш и казваш, че гледаме в една посока, на другия ден казваш друго”, поясни Балабанов.

Балабанов: Ще блеснат задкулисните интереси и договорки

„Какъв ще е резултатът, ще видим, предвид, че отново бяха поставени червени разделителни линии. Ще наблюдаваме този процес с интерес. С поставените разделителни линии, не само от партиите, а и от другите институции, този процес става все по-труден”, заяви Халил Летифов от ДПС.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК