Областният град е в "червената зона" с над 250 заразени на 100 хиляди души

Четвъртата вълна на коронавируса се ускорява. Близо половин България вече е в "червената зона". Това означава над 250 заразени на 100 хиляди души. От днес в тази графа вече са също Пазарджик, Стара Загора и Варна. Така областите в червено станаха 10. Още утре се очаква този праг да бъде преминат и в София-град.

С нарастването на броя заболели се увеличава и натискът върху болниците. Недостигът на места доведе до хаос в болницата в Пазарджик. Там болни с коронавирус бяха настанени в коридора.  Броят на хоспитализираните пациенти вече надхвърли 3 хиляди, а настанените в интензивни сектори са близо 300. Някои области в червената зона вече нямат местата за COVID пациенти и започнаха преструктуриране на отделения и превръщането им в COVID сектори. Лечебни заведения съобщават и за изчерпване на предпазни средства и важни медикаменти като “Ремдесивир”. А в Пазарджик пациенти с коронавирус прекараха часове наред в коридора на болницата до останалите пациенти, тъй като от лечебното заведение не са разполагали със свободни легла.

Почти 7,5% положителни проби за COVID-19

Снимки от наши зрители показват 6-ма пациенти, настанени в коридора на Спешното отделение в пазарджишката болница. От ръководството на лечебното заведение обясниха за NOVA, че това са пациенти, чакащи за консултация или хоспитализация, а не тежки случаи.

“Напълно е възможно да е имало болни през нощта, когато е заето основното помещение. Може да е имало и хора в коридора - не го отричам, тъй като напливът е огромен”, заяви д-р Димитър Савов, зам.-директор на МБАЛ Пазарджик.

А апаратите за кислород до леглата на пациентите били оставени за всеки случай. „Ако имат нужда от кислород и са заети всичките седем поста в Спешно отделение, се дават машини на ток и те дишат кислород”, посочва доктор Савов.

Бебе на 55 дни е с COVID-19

От кризисния щаб в града взеха извънредно решение за увеличаване на местата. „Днес ще се разкрият допълнителни 6 легла в инфекциозно отделение. Колегите правят всичко възможно и преструктурират леглата. Другите болници също помагат на областната болница с разкриване на допълнителни легла”, категорична е  д-р Хюля Шериф, директор на РЗИ –Пазарджик.

Във Варна, също са притеснени от натиска към болниците, който расте с всеки ден. Очаква се до дни местата за пациенти с коронавирус да се увеличат двойно. От здравната инспекция не изключиха въвеждане на по-строги ограничения.

„За съжаление имаме едно бързо покачване на заболелите. Ще наблюдаваме много внимателно и ежедневно тази обстановка и при необходимост може би поетапно ще бъдат предприети мерки”, заяви Цеца Янкова, секретар на РЗИ-Варна.

Заради големия брой тежки случаи, в Русенска област се удвояват реанимационните легла - за сметка на пациенти с други заболявания.

ЕК: Трета доза ваксина без одобрение от ЕМА изправя държавата пред правен риск

„Трябваше ни време да изпишем болните от други отделения, за да ги преобразуваме тези легла”, посочи Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ "Медика" – Русе. И допълни: „Непрекъснато се увеличава потокът от пациенти с COVID-19. Има много хора, които пристигат при нас с усложнения”.

От Областния кризисен щаб в Русе поискаха допълнителни доставки на кислород и медикаменти. За липсата им сигнализираха и от Благоевград. “Трябва по най-бързия начин министерството да снабди страната с “Ремдесивир”, категорична е Муртезова.

Доставки на лекарства ще има скоро, обеща здравният министър Стойчо Кацаров. „Там са регулярни заявките, направена е поредната заявка за следващата седмица”.

Засега България не планира да поставя трета доза ваксина

По думите на д-р Кацаров разкриването на нови COVID легла в отделенията върви по план и все още не застрашава лечението на останалите пациенти. “Броят на болните не е толкова голям. Броят на заразените не е толкова голям. Няма никаква драма в ситуацията, бъдете спокойни. И в София, и в страната нищо извънредно не се налага да се прави в момента”, заяви здравният министър.

Вече е в ход процедурата за безплатно лечение и изследвания на пациенти с коронавирус извън болниците. До момента в страната работят около 40 такива COVID зони към поликлиниките, но се очаква скоро броят им да стане 150.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК