За четири месеца страната ни премина два пъти през избори за парламент

За четири месеца страната ни премина два пъти през избори за парламент- редовни на 4 април и предсрочни на 11 юли. За същия период държавният глава Румен Радев връчи общо шест проучвателни мандата за съставяне на правителство в рамките на два парламента. Всичките на три парламентарни групи – ГЕРБ, ИТН и БСП.

Четвърти април – началото на политическа безизходица. Резултатът от редовните избори тогава не позволи на нито една партия да състави кабинет. Хронологията:

Първият мандат отиде при ГЕРБ, взе го номинираният за премиер Даниел Митов. Три дни по-късно стана ясно, че кабинет няма да има.

На 28 април- според правилата, мандат получи втората по големина партия – „Има такъв народ”.  И вкара в шах политиката с номинацията си за премиер Антоанета Стефанова. Тя го върна веднага.

На 5 май Румен Радев даде ред на последния мандат. Законът дава право на президента сам да избере партията, на която да възложи съставяне на правителство, и той го даде на БСП. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова го взе и го върна веднага.

Така се стигна до втори, този път предсрочен вот, само за година. България се сдоби със служебен кабинет. За премиер бе излъчен Стефан Янев, който представи кабинета на 12 май.

Предсрочният вот размести политическите играчи. ГЕРБ отстъпиха челното място на ИТН. Слави Трифонов представи своя кабинет по партийната си телевизия още преди финалните резултати от ЦИК. За премиер посочи Николай Васиев. Общественият натиск го смени с никому известния в политическите среди Пламен Николов. На 6 август той представи структура и състав на правителство пред президента.

Четири дни по-късно обаче през Facebook лидерът на „Има такъв народ „Станислав Трифонов, при подписан президентски указ за избор и гласуване на представения вече кабинет, изтегли заявката за правителство.

Така на 20 август мандат получиха ГЕРБ. Номинираният за премиер Даниел Митов взе и върна мандата веднага на Румен Радев.

Последният мандат сега е в ръцете на социалистите. Другият петък президентът очаква Корнелия Нинова да върне папката с предложения за състав и структура на кабинет в рамките на този парламент.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК