От левицата решиха да бавят мандата до средата на септември

Държавата е на прага на поредни парламентарни избори. Последният шанс за съставяне на правителство е в задънена улица. Разговорите за реализиране на третия мандат започнаха, но заявките на всички потенциални партньори на БСП са, че проектът няма да бъде реализиран. Това стана причина левицата да реши - ще бави мандата поне до средата на септември.

Днес се проведе първата среща на БСП с партиите в опит за съставяне на кабинет. Час преди началото лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че ако не получат подкрепа, ще задържат мандата до 10 - 15 септември. Целта- да осигури достатъчно време на 46-ото Народно събрание да актуализира държавния бюджет, преди да бъде разпуснато от президента.

Нинова: Ако нямаме подкрепа, ще върнем мандата в разумен срок

Разговорите на БСП с партиите започнаха в две посоки - за съставяне на редовно правителство и за актуализация на бюджета преди връщане на мандата.

„Според публичните изказвания на колегите от другите партии - засега те не искат да подкрепят такова правителство”, посочи Корнелия Нинова. Затова левицата реши да задържи мандата поне до 10-15 септември

„Aко върнем мандата веднага, президентът е длъжен да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. Така ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите. В момента цялата отговорност за решаването на тези проблеми лежи върху „БСП за България”, смята лидерът на партията.

Час по-късно „Изправи се БГ! Ние идваме” отговориха, че правителство на всяка цена не е решение.

Манолова на срещата с БСП: Правителство на всяка цена не е решение

„След изявлението на Слави Трифонов онази вечер е ясно, че мнозинство от партиите на промяната е невъзможно да бъде сформирано”, посочи председателят на ПГ на партията Мая Манолова. А Николай Хаджигенов допълни, че без "Има такъв народ"  редовен кабинет няма как да има.

„За съжаление, по независещи от нас причини това няма как да бъде разговор за съставяне на правителство, защото едно такова правителство би било държано от ГЕРБ, което, както ние, така предполагам и вие, няма как да допуснем”, каза той.

„Не разбирам обаче поставянето на въпроса за подкрепа на правителството от страна на ГЕРБ и ДПС. Ние не водим разговори с двете партии”, отвърна му Нинова.

„Това не беше упрек, а елементарна математика.Ако ние смятахме, че вие сте в договорка с ДПС и ГЕРБ, ние нямаше да сме тук”, посочи Хаджигенов. И все пак - формацията подкрепя задържането на мандата.

След срещите с „Демократична България” и „Има такъв народ” другата седмица ще стане ясно - ще има ли редовен кабинет или отиваме на поредни избори. Ето и какво казва Конституцията и опитът от предишните разигравания на рулетката.

На 05 май тази година президентът Румен Радев връчи третият мандат отново на БСП, а те от своя страна веднага върнаха папката. Седмица по-късно държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание. 

По конституция изборите се насрочват до два месеца след разпускането, затова изборите бяха на 11 юли.

Сметката показва, че ако се стигне до там, най-вероятно изборите ще са в края на ноември.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК