Ива Митева предложи да гласуват промените отново

Председателят на Народното събрание Ива Митева предложи да включат гласуването на законопроектите за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана в днешния дневен ред.

ПАРАГРАФ 22: Депутатите не знаят дали промениха Закона за НСО

„След като се запознах със стенограмите, заключих, че при първото гласуване има нарушение на правилника, гласувано е по-малко от 30 секунди. Констатирана е липса на кворум, заседанието не е прекратено, не е поискана проверка на кворума. Според мен всички гласувания са нищожни. Предлагам в днешния дневен ред да се включи като точка”, заяви тя в началото на заседанието на Народното събрание.

 

 

Скандал в НС при гласуването на промените в Закона за НСО (ВИДЕО)

В четвъртък депутатите вкараха на първо четене закона за НСО, но в крайна сметка така и не разбраха отнели ли са охраната на главния прокурор Иван Гешев, или не. Спорът се превърна от дебат по текстовете, които намаляват броя на лицата с охрана от НСО, в скандал за кворума. Така, заради процедурни хватки, не стана ясно какво е гласувано и какво - не, а развръзката беше оставена за днес.

"В нашата група сме свободни хора и си говорим като такива, като равни хора. А не като лицемери, каквито сте в ГЕРБ, БСП и така нататък. Днес дебатираме по тази тема, защото вчера Росица Кирова показа тотална некадърност и некомпетентност. Вследствие на което вкара Народното събрание в този топик. Сега, когато се гласува тази точка, ще се види кои подкрепят Бойко Борисов и Цвета Караянчева да останат с охрана", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Отговори му Радомир Чолаков от ГЕРБ. С контраатака към председателя на НС - Ива Митева, и парламентарната група на партията на Слави Трифонов. 

"Струва ми се, че преди да гласуваме каквото и да било, трябва да прегледаме още веднъж правилника за организацията на Народното събрание, защото на мен ми е неудобно и намирам за абсолютен скандал този парламент да не може да разбере как се гласува и какви са процедурните правила. Аз не вярвам в историята на българския парламентаризъм да има такава ситуация. Не знам, не ви ли е неудобно, че ние тълкуваме как работи НС. Всичко това се дължи на вашата некадърност. На некадърността на малцинството. Не виждате ли, че всичко, до което се докосвате, не става. Колко пъти трябва да видите, че каквото пипнете, се проваля? И това започна с изборния ви кодекс в предишния парламент. И ви предупредихме - не можете!", заяви той.

 

 

„Наистина има проблем с тълкуването на правилника. Той е, че ръководството на НС тълкува правилника по тотално различен начин. Когато на трибуната е госпожа Митева, правилникът се тълкува правилно и заседанието върви. Когато на трибуната е госпожа Кирова, правилникът се тълкува като дял от Евангелието. Например, тя вчера напусна трибуната, изчезна някъде, без да е давана почивка и без да е спазен правилникът, за да се консултира дали законопроект е приет или не. Тя нямаше правилник до себе си и явно отиде да се консултира с някой от ГЕРБ. Колеги, нека да ни е ясно едно – ГЕРБ са тук, в залата, с една единствена цел, да не се приеме нищо, включително и актуализацията на бюджета. Дайте да не им се връзваме на акъла”, призова Делчев от ИТН

„Споменахте ме няколко пъти, затова взимам думата. Да, напуснах трибуната, защото отидох до кабинета на госпожа Ива Митева и опитах да се свържа с нея. Аз дадох почивка. Това е причината, поради която обявих законопроектите за неприети. Аз знам каква е практиката и се опитах да се придържам към нея. Ако това е грях, аз съм сгрешила. Но смятам, че е грях да искате да се гласува до дупка, докато получите резултата, който сте си наумили, при условие, че нямате необходимото мнозинство. Защото това опорочава всичко, смисълът на това да сме тук, да сме различни и да мислим различно”, отговори Кирова.

След поредицата от процедури по начина на водене, довели до бурните скандали и престрелките между представителите на двете партии, Ива Митева обяви 30-минутна почивка и свика Председателски съвет на Народното събрание.