България е на първо място по смъртност от коронавирус в ЕС, сочат последните данни

По последни данни България е на първо място по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз. На последно сме обаче по нива на ваксинация.

Най-тежко засега е положението с вируса в Търговищка област. В местната болница са разкрили още легла. На другия полюс е област Кърджали. Там, все още има места в лечебните заведения, а региона е в „жълтата” зона.

Натискът върху здравната система в Търговищко се засилва. „Това наложи да увеличим легловия фонд с още 20 легла. Имаме готовност да ги увеличим с още 10”, заяви д-р Теодора Буцева - зам.-директор на МБАЛ-Търговище

Търговище е първата област, влязла в "тъмночервената зона"

От местната РЗИ обясниха, че високият процент на заболелите се дължи на приходящите жители, работещи в чужбина.

 

 

„На тези гастарбайтери, които тръгнаха да се прибират в Западна Европа, им се наложи да ползват PCR-и и тази скрита заболеваемост излезе наяве”, каза д-р Марин Йовов от РЗИ-Търговище.

Въпреки че двуседмичната статистика показва висок процент на заболели в Търговище, то на дневна база здравните власти отчитат вече спад.

Над 1600 са новите случаи на COVID-19 у нас

Докато в Търговище числата са притеснителни, то в други области, все още процентът на COVID болните е нисък. Такъв пример е Кърджали. Там все още има свободни места в болниците.

„За момента сме в „оранжевата” зона. Това обаче не трябва да ни успокоява. Броят на заболелите ежедневно се увеличава”, посочи Анелия Караиванова - инспектор в РЗИ-Кърджали.

Промяна в предвидените противоепидемични мерки в Кърджали няма, докато в Търговище въведоха задължително носене на маски на пазари и тържища.  

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортери: Димитър Иванов, Мартин Георгиев

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК