Коментар на декана на Юридическия факултет на Софийския университет

„Основната функция на Народното събрание е да приема закони. Текущото такова ще е вероятно първото, което за два месеца няма да приеме нито един закон. Българското общество не можа да достигне едно ниво на солидарност. Всички сме сами по себе си и гледаме да постигнем целите си. Сърдим се един на друг, както и на държавата”. Това заяви в студиото на „Събуди се” декана на Юридическия факултет на СУ Даниел Вълчев.

Според него законите са нещата, които наистина интересуват хората.

„Партийните елите знаят, че хората не са лоялни в своя избор на партии и това е причина да разчитат на твърдите си ядра. Това налага едно говорене, което да задоволи именно този електорат”, добавя Вълчев.

„Това е нормално и го има в целия демократичен свят. Нашият балкански нрав обаче добавя една допълнителна окосменост на тази работа”, каза той.

„Аз не вижда разумна причина да няма правителство. Има възможности за мнозинства във всякакви посоки. Дори и за организациите, които революционно влязоха в Народното събрание”, смята Вълчев.

Запитан за евентуалната нова партия на министрите Петков и Василев, Вълчев изрази мнение, че икономическият Кирил Петков не е „десен човек”.

Той коментира и темата около Петър Илиев и обвиненията срещу него.

„Аз не го познавам много, защото той не е в моята катедра. Той винаги е с много високи оценки сред мнението на студентите. Говорих с него и той ми донесе своята книга. В нея има 618 страници”, обясни Вълчев.

„Аз не съм криминалист. Софийският университет бе обвинен, че има някакво преписване и никой не е взел мерки от 2015г. Надявам всички разбраха, че това не е така. Към онзи момент никой не бе пуснал сигнал относно това. Веднага, когато такъв бе подаден нашата етична комисия се зае с него. Въпросът ще бъде изяснен”, каза Вълчев.

Повече по темата гледайте във видеото