Въпреки притесненията - трябва да създадем увереност на децата, смятат психолози

Около 500 лева излиза подготовката на първокласник за учебната година. Това показа проверка на NOVA в две столични училища. Вероятността от затваряне на класните стаи притеснени десетки родители - как да подготвим децата за възможно обучение от вкъщи.

Анна и Ивайло - двама бъдещи първолаци. Все още не са били в клас, но вече нямат търпение. Родителите и на двамата започнали да се подготвят за 15-ти септември, два месеца по-рано.

„Сумата е между 400-500 лева, в което се включва поръчката на ученически униформи, които са много красиви, дрехи за първия учебен ден, раница, която е много важна и съпътстващи пособия”, разказват те.

Още в началото на годината семейство започнало да подготвя дъщеря си за срещата с училище.

Майката на Ивайло го води до училището, за да свикне. Притеснява се обаче да не е създала твърде голямо очакване, заради COVID мерките.

Въпреки притесненията - трябва да създадем увереност на децата. Мнението е на психолога Младен Владимиров.

„Ако още от сега ги програмираме, че тръгват и може веднага да спрат, може да не се получи нагласата и да го гледат като нещо временно”, обяснява той.

В първите дни от училищния живот е важно  учителите да създадат авторитет пред децата. За да могат при нужда да продължат и оналйн.

10 дни преди първия учебен ден Анна и Ивайло се чувстват готови. А Ани вече е избрала как ще бъде облечена.

Повече по темата гледайте във видеото