То дойде след заседание на финансовите експерти на партиите с министър Асен Василев

Втори ден на хаос в парламента заради пенсиите! След като вчера депутатите успяха да гласуват едновременно няколко различни увеличения, днес цял ден търсят изход от тази ситуация, защото пари в бюджета няма. Заседанието започваше и спираше на няколко пъти, свикан беше председателски съвет. А после – и извънредна комисия.

Финансовите експерти на партиите заседаваха часове наред в опити да излязат от бюджетния лабиринт с пенсиите. Стигна се до компромисен вариант, който обединява предложенията от вчера. Той предвижда на пенсионерите да се изплаща по 120 лева кризисна добавка за месеците октомври, ноември, декември. А от 25 декември да влезе преизчисляване на пенсиите и минималната да стане 370 лева, а максималната 1500. Всички останали ще бъдат увеличени с около 12%.

Втори ден спорове в НС по актуализацията на бюджета

„Предлагам да приемем параграф 1, който съвместява предложенията по балансиран начин” заяви Любомир Каримански от „Има такъв народ”, който е председател на Комисията по бюджет и финанси. „От 1 октомври до края на 2021 година да влязат в сила разпоредбите за 120 лева за всички пенсионери. Обезщетението за гледане на дете да стане 650 лева. От 25 декември 2021 година минималната пенсия да стане 370 лева, а максималната 1500 и с преизчисляване по коефициент 1.35, което е с около 12% на всяка пенсия”, обясни Каримански.

Асен Василев за пенсиите: Приеха се две взаимноизключващи се предложения

Последва нова почивка, за да може депутатите да осмислят предложението. После - нов експертен съвет, който реши заседанието на парламента да бъде прекратено и всичко да се разгледа обратно в бюджетната комисия. ГЕРБ и БСП възразиха.

„Никой няма да ви прости и лъжата, и лицемерието към българските пенсионери, ако промените това, което гласувахме вчера”, заяви Георги Свиленски от БСП.

„Вървим към финансова криза. Вие сте виновни и президентът Румен Радев”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Вчера ГЕРБ, БСП и ДПС вкараха бюджета в тази ситуация. Да, държавата отива към стена, която вие засилихте, защото вие бяхте некадърни”, заяви Тошко Йорданов.

„Вие вчера говорихте за годежи, а вие този брак сте го изконсумирали предварително”, отговори Биков.

„Да успокоим страстите, да прекратим заседанието, да се проведе бюджетна комисия”, поиска Йордан Цонев от ДПС.  

В крайна сметка заседанието беше прекратено.

А дебатът се пренесе на извънредна бюджетна комисия, за да се стигне до общо предложение. ГЕРБ отказаха да гласуват. Въпреки това комисията одобри компромисното решение,предложено в зала.

„Допълнителен разход от 125 млн., които могат да бъдат покрити от допълнителните приходи”, обясни финансовият министър Асен Василев.

Окончателното решение ще бъде взето утре.