Актуализацията на ДОО беше приета след няколкочасови спорове в пленарната зала

След три дни хаос и скандали - най-накрая окончателно решение за пенсиите на възрастните хора. Депутатите решиха - до Коледа ще се дава добавка към пенсията, а след Коледа ще има актуализация. Това на практика означава, че в идните три месеца пенсиите ще са по-високи, отколкото след 25-ти декември.

Гласуването и днес не мина без остри скандали и обвинения за политически бракове. А разделителните линии и обидите между така наречените партии на протеста стават все по-дълбоки.

Скандалите по актуализацията на бюджета продължават

Възрастните хора ще получат и актуализация на пенсиите, и кризисна добавка, но не и едновременно. За октомври, ноември и декември всички пенсионери ще получат по 120 лв. допълнително. Така, ако вземем за база минималната пенсия, това означава, че от 300 лв. тя ще стане 420 лв.

След това от 25 декември влиза в сила актуализацията, така минималната пенсия става 370 лв. След 25 декември максималната пенсия става 1500 лв., а всички останали – с 12% повече.

Въпреки постигнатия вчера консенсус как да се излезе от хаоса, заседанието и днес започна със скандал. БСП и ГЕРБ пак настояха и актуализацията, и добавките да влязат в сила едновременно - от 1 октомври.

Снимка: Мариана Торманова, NOVA

„Парламентът даде дума, ние дадохме дума. Два пъти гласувахме 370 лв., два пъти 120 лв. Станалото, станало. Ние на тези хора сме им обещали”, посочи Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„Тези две мерки не са взаимоизключващи се, те са взаимодопълващи се и са възможни, ако служебният кабинет или който и да е се стегне и си изчисли приходите”, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Двете комунистически партии – ДПС и ГЕРБ приехте нещо, което може да доведе до вдигане на данъците. Комунистическите партии ГЕРБ, ДПС, БСП и част от ИБГНИ, вие го приехте това”, атакува председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов.

„Само да припомня, че ДПС винаги се намесва, когато става въпрос за измъкване на НС и България от сложна ситуация”, подчерта Мустафа Карадайъ. Последва спор за това кой какво е предложил първоначално.

 

„Наистина има биполярно разстройство в някоя от парламентарните групи и това очевидно е ГЕРБ. Те предложиха параграфа с актуализацията на пенсиите да падне”, припомни Мая Манолова.

„През цялото време казваха да няма актуализация. Да няма за лекарите. За COVID мерки”, добави Мартин Димитров от „Демократична България”.

„Всички антикризисни мерки до момента са с решение на Министерски съвет. Съществува такъв инструмент. Защо очаквате подкрепа? Защото сте по-готини? Свърши това време, вие сте като всички”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

След дълги спорове все пак се стигна до гласуване. Компромисният вариант беше одобрен с гласовете на „Има такъв народ”, „Демократична България”, ДПС и част от „Изправи се БГ!Ние Идваме!”.

Взетото решение не намали напрежението, а напротив - разпали го още повече.

„Сега има ли сватба между ДПС и „Има такъв народ”, с това гласуване”, попита Георги Свиленски от БСП.

„Да, сватба има. Станев е булката, Йорданов е шаферката. Купон довечера при Славчо”, добави съпартиецът Стоян Мирчев.

„ДПС участва в тази сватба и изобщо не се срамуваме. Търсите ДПС, само когато имате личен и партиен интерес”, посочи Йордан Цонев от Движението.

 

Извън споровете и скандалите, решението за пенсиите е окончателно.

„Това е вариантът, който може да бъде изпълнен и който дава достатъчно доходи за българските пенсионери”, посочи социалният министър Гълъб Донев. Пари за предвидените пенсии ще има, пресметна финансовият министър. В хазната били събрани повече приходи от предвидените първоначално.

„Вече сме идентифицирали допълнително 300 млн. лв. приходи, които покриват тази сума, даже остават отгоре за допълнителни мерки”, посочи Асен Василев.

Актуализацията ще струва 115 млн. лв. над предвиденото и заради решението парите за  майчинството за втората година да станат 650 лв.

 

 

Според финансови експерти дори да беше останал вариант с наслагване на няколко увеличения на пенсиите едновременно, пак щеше да има достатъчно пари за изплащането им. 

„Към днешна дата в бюджета има всички средства, включително и ако днес нищо не прегласуват и веднага от първи октомври се приложи преизчисляване”, обясни финансовият експерт  доц. Емил Хърсев.

 

 

„Това не са парите от осигуровки, това са парите от държавния бюджет, който се пълни от данъци. Съвсем различен е начинът, по който ще дойдат тези средства. Тези пари могат да се използват за преизчисляване и добавка, но в крайна сметка имаме безкрайно много други належащи проблеми, за които са ни нужни средства”Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.