То беше назначено на 11 май

Министър-председателят Стефан Янев и членове на Министерския съвет представиха какво се свършили за последните четири месеца.

Кабинетът „Янев” беше назначен от президента Румен Радев на 11 май. Това е втори кабинет в президентския му мандат и шести служебен в най-новата ни история. 

Стефан Янев: Очаквам отново да съм премиер

„Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото – прозрачност, отчетност и професионализъм. Надявам се, че ги спазвахме и резултатите са видими за всички български граждани”, заяви служебният премиер Стефан Янев.

По думите му трябва да се отчете фактът, че служебното правителство е работело в една „безпрецедентна политическа обстановка”. „Всички ние сме свидетели как 45-ото и 46-ото Народно събрание не успяха да излъчат правителство, което предполага, че от утре ще имаме нов служебен кабинет. Задачите, които стоят пред страната, ще бъдат изпълнявани в подобен дух и по подобен начин”, коментира той.

Румен Радев: Готов съм със състава на новия служебен кабинет

„Добрата новина от съвместната ни работа с 46-ия парламент е, че служебното правителство направи нещо нетипично за такъв тип правителство. Заедно с него успяхме да се споразумеем и да постигнем актуализации на три важни за страната бюджета”, отчете Янев.

„Продължихме работата и по Националния план за възстановяване и устойчивост с цел да подобрим неговите параметри и характеристики там, където е необходимо, с мисъл и идея как да се защитят и интересите на отделните браншове, на българския бизнес и на иновативната част. Това, което отчитаме в момента е, че икономиката е в подем. Той трябва да се запази и да се потвърди. Имаме още работа с Плана, но се надяваме в скоро време той да бъде изпратен в Брюксел и до края на годината първите пари да са налични в националния бюджет”, каза Стефан Янев.

Гълъб Донев: Около 140 000 работници на месец ще бъдат обхванати от мерките за подкрепа

Служебният министър на социалната политика Гълъб Донев представи постигнатото в социалната област. „Изплащането на добавките от 50 лв. за пенсионерите продължи през юни, юли, август и септември. За това бяха осигурени 520 млн. лв. От 1 юли е променен и размерът на социалната пенсия за старост”, посочи той.

„С активната работа и на депутатите беше приет Законът за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, като са осигурени и средствата за изплащане на нов размер на добавката на всички български пенсионери от 1 октомври до края на годината”, добави Донев.

Той увери, че от 25 декември ще започне преизчислението на пенсиите с по-високата тежест на година осигурителен стаж с новия коефициент от 1,35, което ще гарантира, че всички пенсии ще получат увеличение. По думите му преизчислението е трайно заложено в законодателството, тъй като с промяната на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване са променени и разпоредбите в Кодекса за социално осигуряване. 

„От 1-ви октомври се увеличава и размерът за парично обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Определен беше и нов размер на линията на бедност”, каза социалният министър.

Той отбеляза още, че безработицата у нас е рекордно ниска. „Към днешна дата тя е 4,82%. Такава не сме имали дори и в предкризисните 2008 и 2009 г. Това е исторически рекорд за България. Считам, че това е една структурна безработица, която може лесно да се управлява”, коментира Гълъб Донев.

Рашков: Никой още няма предложение за следващия служебен кабинет

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков посочи, че през последните четири месеца МВР е извършвало активна дейност. „Във връзка с осигуряването на условия за честни избори на 11 юли, беше създадена много добра организация, което позволи до голяма степен да елиминираме криминалния вот. Той съпътстваше десетилетия наред изборите, които се провеждаха в нашата страна, което пък позволяваше да се изкривява политическата картина у нас. Усилията ни доведоха до това да преодолеем до много голяма степен този порочен пример от миналото и не позволихме в такава голяма степен да се купуват и продават гласовете на български граждани”, заяви той.

Освен организацията на изборите, вътрешният министър отчете и разкритите факти около полицейското насилие миналото лято. Затова и служебният кабинет се е занимавал с кадрови промени в системата на МВР. „Ние извършихме необходимите промени, някои от тях бяха свързани с това, което видя българският народ под едни колони на Министерския съвет”, каза той.

Рашков подчерта още, че по отношение на кадровата политика през последните четири месеца в МВР са извършени необходими промени, включително и на високи нива.

„Засилили сме международното сътрудничество с Турция и Гърция по отношение на мигрантския натиск. В тесни връзки сме със съответните служби на тези две страни и работим успешно. Това взаимодействие ще продължи и занапред", посочи още служебният вътрешен министър.

Атанас Пеканов: Парите по Плана за възстановяване не са застрашени

„Смятам, че успяхме да надградим Националния план за възстановяване и устойчивост с оглед на оптимизация на проектите, да адресираме някои от основите критики, които бяха отправени при предишната версия, както и да адресираме мнения и предложения на различни браншове, за да може страната да се развива по-добре. Успяхме да отговорим на част от критиките в сферата на енергетиката. Отпаднаха проекти, които са търпели сериозна критика”, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Министерство на финансите влезе с бюджет, в който противоепидемичните мерки бяха разчетени до края на март. След това те бяха продължени от предишния кабинет, това продължи и служебното правителство. За щастие, благодарение на разума на 46-ото НС, тази практика няма да продължи, а вече можем спокойно до края на годината да уверим всички граждани и фирми, че средствата за тях са налични и няма да се налага да се правят импровизации, за да бъдат търсени най-разнообразни пера”, заяви по време на отчета за работата на служебното правителство Асен Василев.

„Мерките за подкрепа на бизнеса, които ние добавихме се увенчаха с успех. Скоростта, с която се усвоиха, беше по-бърза отколкото очаквахме. Работихме добре и по Плана за възстановяване. Вкарахме допълнително и нови инвестиции. Продължихме и работата по предприемаческата култура в България”, посочи служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„Имаме съществен напредък във всяка една от областите, за които отговаря министерството – училищно и предучилищно образование, висше образование, научни изследвания, европейски и други фондове за образования  и наука”, отбеляза министърът на образованието Николай Денков.