Тези места бяха сериозно засегнати от пандемията

Испанските власти решиха да поставят трета доза ваксина срещу COVID на обитателите на старчески домове в страната, съобщи здравното министерство, предава БТА. Комисията по обществено здравеопазване към министерството реши да се поставя "допълнителна доза на хората, живеещи в старчески домове, предвид крехкото им здраве, наличието на много заболявания и факта, че живеят в затворени пространства", се посочва в комюникето на здравното министерство.

Испанските домове за стари хора бяха сериозно засегнати от пандемията, особено по време на първата вълна през пролетта на 2020 г. Тази трета доза ще бъде прилагана и при други групи хора в риск като пациенти с трансплантации или пациенти, подложени на лечение, което отслабва имунната система, добави министерството.

С решението да ваксинира жителите на старчески домове Испания следва примера на други страни като Франция. Някои други страни като Израел решиха да поставят подсилваща доза ваксина на хора над 12-годишна възраст, а британското правителство обяви във вторник, че следващата седмица ще предложи трета доза ваксина на лица над 50 години и на медицинския персонал.

Испания вече е ваксинирала напълно 75% от населението си, което я поставя сред водещата група европейски страни по този показател.

Днес заболеваемостта от COVID в Испания, измервана на двуседмична база, е спаднала до 96 случая на 100 000 - за първи път от 25 юни. За последните 24 часа са регистрирани 4075 нови случая, с които общо от началото на пандемията заразените стават 4,9 милиона, а смъртните случаи са се увеличили със 101 и са 85 735.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК