Това бе решено след среща в Министерския съвет

Пътни строители на среща с правителството. Повод са протестите на бранша и парите, които държавата им дължи, сред тях се оказа и бюджетът за почистване през зимата.

След няколко протеста, включително и един голям в столицата, на пътни фирми за дължимите, по думите им 1,3 млрд.лв., за извършени дейности, гарантирано е едно - въпреки задълженията проблем с пътното почистване през предстоящата зима няма да има. А за да се намери решение за средствата ще се създаде работна група, която да търси съгласие.

За да се запознае с проблемите на пътните строители и исканията им, премиерът Стефан Янев се срещна с представителите на камара „Пътища”. И поиска готовност за зимата.

„Преди началото на зимния сезон трябва да сме наясно и да имаме представа как точно ще се извърши поддръжката на пътищата и необходимата организация за целта”, заяви Стефан Янев.

Пари за почистване ще има, обещават от финансовото министерство.

„Ще има достатъчно средства, за да може да започне подготовката за зимния сезон. Така че краткосрочния план в тази посока може да се счита за решен”, заяви финансовият министър Валери Белчев.

Не така стоят нещата с дължимите суми за вече извършените дейности. Затова и се създава работна група за разрешаване на проблема. Но стачната готовност ще продължи.

„Готовността за протестни действия остава, но докато съществува и минималната възможност за диалог, ще призовем нашите членове да не участват и да не извършват протестни действия”, заяви Стефан Чайков от Браншова камара „Пътища”.  

Според браншовата камара неразплатените средства са над 900 милиона лева, а засегнатите са над 100 000 души.