Заради пакостите на животното, местни искат да го отстрелят

Благороден елен се мисли за крава в Родопите. Макар че звучи смешно, това създава проблеми на хората в кърджалийското село Кьосево. Еленът ежедневно обикаля с част от стадата и наранява крави с огромните си рога. Лопатарът бил разселен в района преди години и радвал местните жители, но сега им създава проблеми.

Как беше спасен простреляният сръндак в София?

Всяка сутрин, щом стадото на Сюлейман поеме към покрайнините на село Кьосево, към кравите се присъединява и един странен рогат. Благородният елен, който е диво животно, повече от две години прави опити да се сприятели с говедата. Той е един от над 240 разселени негови събратя през годините в района.

„Ние ги пускаме по 10-12 наведнъж. По някакъв начин еленът се е отделил от своето стадо и е припознал кравите”, обясни Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското дружество в Кърджали.

Петнисто еленче - най-новото попълнение в зоопарка в София (ВИДЕО)

До преди година странният член на стадото крави по-скоро забавлявал местните хора. Но вече не е така. Еленът започнал да влиза и в оборите, имало и ударени от рогата му автомобили. От местното ловно дружество вече са опитвали да го изгонят с гумени патрони, но това не свършило работа. Въпреки че след оплакванията на местните има разрешение за отстрел, засега ловците нямат намерение да убиват дивото животно.

„Говорих с колегата от Белоградчик, те имат желание да го закупят и да го пуснат в някакво заградено пространство, където има коне и сърни”, обясни Дончев.

Вариант за справяне с проблема е и еленът да бъде изпратен в зоопарк.