Няма пострадали членове на екипажа му или разлив на гориво

Голям търговски кораб е заседнал в скалите край природния и археологически резерват Яйлата. 90-метровият съд превозва торове и препарати от Украйна за пристанище Варна. Корабът е собственост на турска компания. Предстои операция по обезопасяване на товара и горивото, тъй като в корпуса му има пробойни.

Сигнал за бедствие е подаден тази сутрин, малко след 4 часа. Сред първите, пристигнали на мястото е директорът на Историческия музей в Каварна – Пенко Георгиев, който управлява и резервата. В момента няма разлив на гориво или химикали, но се очаква влошаване на времето, което би довело до екологична катастрофа, споделя той.

Ферибот удари скали край остров Ибиса, има пострадали

Това не е първият инцидент край бреговете на село Камен Бряг, споделят местните жители. Вълко Стоев е дългогодишен моряк, а сега е активен рибар и се притеснява за морските пасажи. Според него причината за инцидента е в екипажа.

„Тия тип кораби са река-море, ние ги наричаме вългобални. В Иличовск има голяма база за производство на торове - явно от там е товарил и го кара за Варна. Тука явно е дошла водата малко в повече”, казва той.

Неадекватното поведение на екипажа е причина за катастрофата и според Морска администрация – Варна.

„Единствената причина е неадекватно състояние на вахтените на борда на кораба. Не мога да коментирам дали са били под въздействие на лекарства, наркотици, алкохол и т.н.”, обясни вицеадмирал о.з Румен Николов- главен директор на ГД“Аварийно-спасителна дейност” към ИА ”Морска администрация”.

Водолази ще направят оглед, за да се прецени как ще се действа за освобождаването на кораба. По-рано през деня от Районна прокуратура-Добрич обявиха, че започват проверка на причините за инцидента.