В старопрестолната столица се проведе Фестивалът на военните духови оркестри

Във Велико Търново, където в сряда са основните прояви за 22-ри септември, празникът започна от днес.  Там се провежда фестивалът на военните духови оркестри. Шоу-спектакълът започна в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”.

След едногодишно прекъсване, заради пандемията, фестивалът на военните духови оркестри се завърна на голямата сцена. За жалост, тази година няма да е с международно участие, но домакините са заложили на именити родни военни състави.

Два оркестъра записаха компилация от военен марш и рап парче (ВИДЕО)

„По различното е, че го правим в много трудни времена за света и в България. Усилието беше голямо да съберем живи и здрави българските оркестри. Международен е, но не можем, поради ситуацията да разчитаме на оркестри от чужбина, но продължаваме с нашата сила, нашия дух”, заяви капитан Цветомир Василев, диригент на фестивален военен духов оркестър.

В своите шоу спектакли военните музиканти показват, че не свирят само строго определени маршове, а присъствието им на сцената е атрактивно и различно от порядките в армията.

„Ще има жанрове от нашите маршове, класически изпълнения. Всеки оркестър е подготвил индивидуална програма, в която има от народни хора до фънк музика”, твърди капитан Василев.

Фестивалът на военните оркестри не случайно се провежда във Велико Търново. В старата столица, през 1879 г. за първи свири военен оркестър по случай приемането на търновската конституция и поставя началото на третата българска държава.