Кулминацията на тържествата е във Велико Търново

България празнува днес 113 години Независимост!  На 22 септември 1908 година княз Фердинад и премиерът Александър Малинов обявяват дотогава васалното Княжество България за независимо царство.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА ЗА ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК

На същото място век и тринайсет години по-късно в ролите на Фердинанд и Малинов влязоха актьори, а до тях застанаха и днешните държавници на България, почетен караул и хиляди граждани. Тържествени церемонии имаше в почти всички големи градове на страната. По традиция кулминацията на отбелязването на празника е във Велико Търново.

Честванията в старата столица започнаха със света литургия в църквата "Св. 40 мъченици". Именно в този храм преди 113 години Княз Фердинад прочита манифеста, с който обявява Независимостта на България. Заради противоепидемичните мерки шествие към крепостта Царевец тази година нямаше. Само президентът Румен Радев и официалните лица се изкачиха до Двореца на царете, където беше приет почетния караул и издигнато националното знаме. Там Румен Радев произнесе тържествено слово. 

 

 

„Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България", заяви той.

 

 

 

„Възраждането и триумфа на българската държавност са неделима част от паметта и духа на Велико Търново – нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 години прокламацията за независимостта  се огласява именно от там. Става ясно, че българската държава заема своето достойно място на европейската и световна сцена, че възродена България няма да бъде подвластна вече на никого", допълни Радев.

И напомни на всички българи, че трябва да се гордеем с предшествениците ни.

„Този мащабен исторически акт не е плод на случайност. Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. За българите обявяването на незасимостта е морална победа. Решителното скъсване със зависимостите от миналото утвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили", каза още президентът.

 

Поднесени бяха венци и цветя на паметника символ на Независимостта. След което празничното шествие, водено от военни оркестри, премина по централните улици до паметника "Майка България", където отново беше отдадена почит. Президентът Румен Радев реши на днешния ден да не коментира политически теми

 

"Нека не забравяме, че това е това е акт на обявяване на независимост от Османската империя. Това е една цел, която имат и възрожденците. Фактически България е независима много преди 1908 г. и води такава политика. Но формално става независима с отхвърлянето на васалното си положение", заяви в ефира на "Здравей, България" историкът от Великотърновския университет проф. д-р Петко Петков.

113-тата годишнина премина под знака на пандемията. По този повод вечерната заря-проверка е отменена. Националните чествания приключиха тази вечер с пищна заря и безплатно излъчване на спектакъла „Звук и светлина”. Аудио- визуалното шоу беше наблюдавано от стотици жители и гости на старата столица. Кулминацията беше пиротехническото шоу на паметника на Асеневци. Зарята беше наблюдавана от терасите на стария град.

В центъра на Пловдив членовете на комитет "Родолюбие" направиха възстановка на исторически момент от 1908 г. - посрещането на цар Фердинанд в града, което се е състояло само няколко дни след обявяването на независимостта на България. Така Пловдив става първият град в страната, в който Фердинанд е посрещнат като владетел на независима България и с титлата цар.

Във възстановката участва цяла фамилия - три поколения от семейството на Сава Куфаров – съпругата му Лиляна, синът му Георги, внука Сава и внучката Емилия. Самият Сава Куфаров е в ролята на Фердинанд.

А в София беше извършена тържествена смяна на почетния караул пред Президентството по повод Деня на независимостта на България. Той започна точно в 12 часа, като гвардейците демонстрираха и традиционни хватки с оръжие. Военният ритуал е неизменна част от официалните празници на страната ни. За първи път тържествена смяна на почетния караул е извършена на 5 ноември 2003 година.

 

 

В Бургас се проведе ревю на традиционни народни носии. 21 фолклорни премени са на Регионалния исторически музей, а някои се показват за първи път. Заради динамичните мигрантски процеси в областта, разнообразието на премени е богато. Благоевград почете празника с музика и поднасяне на цветя пред Зала “22-ри септември”. 

А в Казанлък по повод Деня на Независимостта, ентусиасти от клубове за автентично старинно оръжие подредиха близо 40 оригинални експонати. Част от автентичните оръжия, с които е завоювана свободата на България, са уникални за страната ни експонати.