Бустерна доза се препоръчва за хора с компрометиран имунитет

Експертен съвет към Здравното министерство предложи у нас да се въведе бустерната ваксина, а засега от допълнителната доза ще могат да се възползват само пет групи хора.

Часове след решението на здравните власти, вече има и първи българи с трета игла. 

Становището на Съвета по имунопрофилактика на практика разрешава прилагането на трета доза у нас, поясниха здравните власти. Очаква се официално това да влезе и в наредбите за прилагане на ваксините. 

Третата доза ще е доброволна. Според експертите няма пречка имунизираните с друг от одобрените препарати да си поставят бустерна доза от Pfizer. Това могат да са възрастните над 65 години, медиците, които работят при голям риск от заразяване, хората в социални заведения и пациенти с нарушен имунитет - като онкоболни и трансплантирани.

От третата игла ще могат да се възползват и хора, при които доказано не е изграден добър имунитет след ваксинацията. Условието при всички групи е да са минали поне 6 месеца от имунизирането срещу COVID-19.

„Няма проблем третата бустерна доза на ваксината срещу COVID-19 да се приложи след някоя от останалите разрешени за имунизация препарати”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” главният координатор на Експертния съвет по клинична имунология проф. Мариана Мурджева.  

 

 

Очаква се одобрението на бустерната доза за COVID-19

По думите й е препоръчително подсилващата доза да си поставят хора, които не са получили силен имунен отговор след завършения курс на имунизация.

„В рисковите групи са хора с ХИВ, с онкологични заболявания и трансплантираните пациенти. Те следва да минат на клиничен преглед при личния си лекар или при конкретен специалист и те категорично да потвърдят, че при пациента няма противопоказания за поставяне на допълнителната доза. Препоръчваме трета доза и за медицинския персонал, лицата над 65-годишна възраст и хората от старчески домове”, посочи тя.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК