Чуха се обвинения относно изборите, както и към главния прокурор

Вътрешният министър Бойко Рашков обвини главния прокурор Иван Гешев, че прикривал сигнали срещу бившите управляващи. Те от своя страна упрекнаха Рашков в пускане на предизборни „димки и ченгесарски номера”.

Рашков: Гешев не позволява да се развие нито един процес, засягащ бившите управляващи

 

Докато вътрешният министър беше на границата със Сърбия заради евентуалния мигрантски натиск, ГЕРБ бяха в съседно село, за да покажат отново къде живее човекът, на когото шефът на НАП Румен Спецов е продал фирмата си със задължения.

Две седмици преди старта на предизборната кампания, силовият вицепремиер, който отговаря за провеждането на честен вот, се скара с част от политическите партии и с прокуратурата. Според него държавното обвинение не разследва нито един сигнал за нарушение на предходните управляващи. И даде за пример сигнал в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, при който вместо да прави обиски и претърсвания, наблюдаващият прокурор излязъл в отпуска.

Поредни остри критики от вътрешния министър Бойко Рашков към главния прокурор Иван Гешев. Поводът и този път -  не се работело по разследванията срещу бившите управляващи.

„Дали прокуратурата е заинтересована да разкрие бързо има или няма престъпление, най-напред? И ако има, да насочи към този, който е виновен, своите действия. Старанието не е толкова да се придвижи процесът напред към съдебната зала, колкото да се бави повече”, обвини вътрешният министър.

Радикална промяна в прокуратурата поиска отново силовият вицепремиер. И посочи защо.

„Там се създава и такъв манталитет - слушам и изпълнявам. Докато не се обади този човек, там, с каскета, никой нищо не предприема и не прави”, посочи той.

ГЕРБ: Рашков пуска предизборни димки, той води предизборния щаб на Радев

За сметка на това МВР активно работи, отчете Рашков. И подкрепи твърденията си с данни за  полицейските протоколи, съставени на дилъри на гласове на последните избори. Те били в пъти повече, отколкото по времето на ГЕРБ.

„Това купуване на гласове е купуване на душите на тия хора. И тия, нашите политици, вместо да станат цивилизовани политици, те работят още с такива методи и средства. Купуват гласове, само и само да са в парламента”, смята Рашков.

Без да назовава конкретно, вътрешният министър допълни, че две партии са загубили най-много гласове на вота през юли. Задочният сблъсък се разигра буквално на границата - вицепремиерът говори на пункт "Калотина" след среща със сръбския си колега. А ГЕРБ му отхвърли твърденията му край Драгоман

„Всички тези димки, ченгесарски, долнопробни и смешни номера ги гледахме на миналите избори. И на миналите избори г-н Рашков трябва да се е уверил, че ГЕРБ има достатъчно подкрепа в България, за да спечели изборите, въпреки натиска, който той правеше”, заяви Тома Биков.

Рашков: Мигрантската криза безпокои и съседна Сърбия

Оградата по границата с Турция също се оказа повод за задочен скандал. Преди дни поддръжката й мина от областните управители към МВР и от ведомството показаха кадри - с дупки и паднали участъци.

„Ще трябва в малкия период, с който разполагаме като служебен кабинет,  да се занимаваме и с това, което те са занемарили до степен, че сега отново трябва да се дадат около 4-5 млн. лв”, обяви още Рашков. Парите били налични, увери той. А иначе, по границата със Сърбия ще патрулират отново общи екипи, за да не се допускат нелегални мигранти към Западна Европа.

„Сърбия не е и няма да бъде паркинг за мигранти. Не мисля, че трябва да ги пазим, за да решат те един ден къде да отидат”, смята сръбският вътрешен министър Александър Вулин. За обмен на информация и нов граничен пункт между двете държави се споразумяха двамата вътрешни министри.