Коментар на енергийните експерти Еленко Божков и Васко Начев

Каква зима ни чака и възможно ли е ново покачване на цените на тока и парното за битовите потребители – темата коментираха енергийните експерти Еленко Божков и Васко Начев в студиото на „Събуди се”.

Хлебопроизводител: По всяка вероятност ще ядем по-скъп хляб през зимата

„От януари не ни очаква нищо добро с цената на парното. Всички приказки, че можем да се ограничим и да се съберем в 10-процентно увеличение, са прекалено оптимистични. Очаква ни поне 20% увеличение на цената”, заяви Еленко Божков.

„Ща се отнася до електрическата енергия за бита – има възможност увеличението да се ограничи в рамки а 2 до 3% заради повишаването на цената на електрическата енергия от топлофикационните централи”, каза още той.

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ: Скъпият ток на свободния пазар породи политически скандал

„Сегашните цени на тока се понасят трудно от голяма част от хората у нас. Според мен ни очаква повече от тежък сценарий през зимата”, коментира Васко Начев.

„КЕВР е последната точка, върху която трябва да се насочи вниманието в случая. Преди това всичко обаче минава през парламента. Когато имаше някакво предложение от КЕВР, в парламента всички скочиха и казаха, че няма да го приемат”, добави той.

Специалистите съветват следващият парламент да уточни понятието за енергийно бедни у нас, тъй като по думите им в момента само най-крайно нуждаещите се получават нужните помощи.

Целия разговор гледайте във видеото.