Мярката е срещу COVID-19

Специална система за чист въздух заработи във врачанско училище. Мярката е срещу COVID-19.

Новата система, която беше монтирана във врачанското училище „Васил Кънчов”, осигурява на практика чиста работна среда и въздух и за учениците, и за учителите. Измерва температурата в класните стаи, съдържание на въглероден диоксид и влага в класните стаи. Досега я имало само в Белгия, Франция и Италия. Струва 9 хиляди лева и е дарение.

Как изглежда училището на бъдещето (ВИДЕО)

„Аз съм възпитаник на това училище и ми е драго да го правя. Стана ми любопитно покрай френските и италианските проекти и реших да го пробвам и в България”, каза дарителят Иво Евгениев.

„Нашето училище е първото в страната, което има такава монтирана система за измерване на тези 3 компонента. Тя два възможност най-вече ние да бъдем по-ефективни, по- гъвкави и на практика да се противопоставяме дори на COVID-19”, заяви директорът на училището Димитър Марков.

МОН сподели над 100 помощни материала за онлайн обучението

Когато системата засече превишени показатели, тя дава светлинен сигнал т.е. знак, че трябва да се отвори прозореца и да се проветри, а учителите вече са мотивирани да го правят. „При замърсен въздух COVID-19 се разнася много по-бързо”, коментира Валя Кунева.

Училището ще заплаща само годишна такса, която е 2000 лева.