Местните решават да се отделят ли от община Шумен

Референдум се проведе в Мадара. Местните решават искат ли да се отделят от Община Шумен и да се присъединят към по-малката община Каспичан. Преди 2 десетилетия селото също гласува промяна, но в обратна посока и от Каспичан премина към Шумен. Към 20.00 часа правото си на вот са упражнили около 42%. 

Причината за новото допитване е искането за финансова независимост и отделен бюджет.

Споровете за бъдещето на село Мадара породиха разделение между жителите. 

"На първия референдум аз бях противник да отива Мадара в Шумен, защото Шумен не беше най-добрата община тогава, Каспичан беше най-богатата тогава след Девня. Сега от 20 години нищо почти. Загуби се статута за туристическо място, защото е в община Шумен, не се дават пък никакви възможности за индустриално развитие на региона", казва жител.

"Надяваме се да бъдем към по-добро, да може да отпуснат някакви средства за Мадара, защото не се отпущат никакви средства и нашето село, мисля, че трябва да върви към подобрение", изрази надеждите си жителка на Мадара.

Според Инициативния комитет промяната може да доведе до финансова независимост, но част от жителите виждат чисто битови проблеми. 

"Какво да правим в Каспичан? Няма добро здравно обслужване. Ако ни върнат в Каспичан, ще ни пратят в Нови пазар и от там пак в Шумен. Къде е логиката. Второто - няма превоз. С какво ще отидем, имаме възрастни хора, с какво ще ги караме", пита Данаил Христов.

"Шумен си е Шумен – по лекари, по работа. Аз гледам за младите, ако си към Шумен, по ще ги вземат на работа, тука в Каспичан кой ще ги вземе на работа", смята Тодор Димитров.

А самият референдум пък бе определен като прахосване на пари. 

"Където и да бяхме, никой нищо не дава за Мадара. Ние сме само едни данъкоплатци и избиратели, друго нищо, и за община Каспичан, и за община Шумен", убеден е Никола Иванов.

За да се приеме референдумът за валиден, в него трябва да се включат поне 40% от имащите право на глас.

 

 

Репротер: Деян Герговски