Кампанията "Де е България" е посветена на българите от историческата ни диаспора

"Де е България" е социална кампания с цел да подпомага българите, които са извън пределита на родината. Това е част от дейността на д-р Милен Врабевски в подкрепа на българи в исторически диаспори от Украйна, Молдова, Македония, Сърбия, Албания.

"Моята молба е към това да се присъедини и държавата или поне да увеличи присъствието си до степен, че да я забелязват хората, които живеят в близката чужбина, защото те имат нужда от нея", това каза в "Социална мрежа" по NOVA NEWS д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет".

Той допълни, че тези хора изпитват обич към България, дори да не го афишират официално. 

Д-р Врабевски каза още, че очаква от официалните власти държавна политика и обявяване на битка с демографската криза, която да носи някаква ефективност.

За него е изключително важно да се разбере, че в момента умира последното поколение, което говори български език не като чужд, а като свой роден в близката чужбина. Д-р Врабевски заяви, че вижда това, след като дълги години се е занимавал с този въпрос.

БЪЛГАРИЯ КАТО КАУЗА: Будителят Милен Врабевски

"Дори и да не бяхме в демографска криза, която е катастрофална, трябва да се говори с българите в чужбина, най-малкото защото това са добри европейски практики, които водят до изграждането на икономически мостове, но и топлота във взаимотношенията, от която винаги има полза", добави той.

Премиера на четирилогията "Четвъртото неизвестно" на писателя Асен Сираков

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.