Над 2 милиона струват животните, спечелили конкурс за красота

В Дубай от камили могат да се изкарат много добри пари - над 2 милиона струват камилите, спечелили конкурс за красота. Тъй като обаче елитните камили са рядкост, в емирството вече ги клонират, пише "Дойче Веле".

Репродуктивният център в Дубай съществува от 2003 година. Тогава той е открит лично от престолонаследника шейх Хамдан бин Рашид. Следват години на бурно развитие, в резултат от което институтът се превръща в един от водещите в света изследователски центрове за развъждане на камили.

Пет години работа е отнело на института създаването на първия клонинг на камила: Инджаз е родена в лабораторни условия и носи гените на друга камила. Износена е от трета камила - приемна майка, чиято бременност преминава съвсем нормално. По-късно самата Инджаз забременява четири пъти, но при четвъртото раждане умира, тъй като плодът се оказва прекалено голям - истинска трагедия за нейните създатели.

Защо в Дубай клонират камили

Днес в изследователския център в Дубай има около 300 камили, 28 от които са бременни. Годишно в института се раждат десетки клонирани камилчета. Бизнесът процъфтява въпреки баснословните цени: едно клонирано бебе-камила струва между 46 000 и 93 000 евро. „Търсенето е толкова голямо, че просто не смогваме", хвали се научният директор на института Нисар Вани пред репортери на германската телевизия АРД. Вани не крие гордостта си от факта, че центърът в Дубай е първият подобен в света за клониране на елитни камили.

Мъж открадна камила, за да я подари на приятелката си

Там могат да бъдат клонирани и други животни - кучета, коне, кози, но клонирането на камили е основната дейност на института. Нищо чудно, след като в региона конкурсите за красота и надбягванията с камили са изключително доходоносен бизнес. Най-добрите камили в тези конкурси не само печелят награди за стотици хиляди евро, но и обикновено утрояват стойността си.

Разкрасяване с ботокс и филъри

Цената за камила, спечелила приза „кралица на красотата", надхвърля 2 милиона евро. Особено се ценят следните качества: голяма глава, увиснали устни, дебели и дълги мигли, дълга и елегантна гърбина, тъмна козина на гърбиците и дълги крака. Някои животновъди, отглеждащи камили, дори използват ботокс или филъри. За мнозина обаче клонингът на камила-победителка изглежда най-добрият вариант. Или още по-добре - няколко клонинги.

Същото важи и за камили, които са особено бързи, имат силно либидо или дават много мляко, защото амилското мляко е търсена стока далеч извън пределите на Дубай.

Снимка: gettyimages

Институтът в Дубай помага и на собственици на камили, които не могат да се разделят с любимото животно след смъртта му: от мъртвото тяло се извличат клетки за създаването на клонинг. Посяването на културата и замразяването ѝ в банка струва 3400 евро.

Методът, използван в дубайския институт, отдавна се е наложил, но не гарантира 100-процентова успеваемост: едва всяко десето изкуствено оплождане води до бременност. А тъй като такива бременности преминават обикновено с усложнения, раждането на здраво животно е още по-малко вероятно, отколкото самото забременяване.

„Играят си на Господ", смятат защитниците на животните

Защитници на животните критикуват, че за камилите това е една болезнена интервенция. Изтъкват се и етични съображения: хората се правят на Господ, подбирайки определени животни, чийто род да бъде продължен.

Извадиха тумор от гърлото на циркова камила в Стара Загора (СНИМКИ)

Нисар Вани от дубайския институт не само не е съгласен с тези съображения, но дори вижда шанс в прилагания метод: чрез него можели да бъдат спасени от изчезване застрашени животински видове. А възпроизводството на особено добри екземпляри може да намали разходите в животновъдството, твърде още той.

Един от най-верните клиенти на института е самият престолонаследник на Дубай: много от най-успешните му състезателни камили са клонинги, създадени в репродуктивния център. Съвсем не е случайно, че заможният шейх е един от най-щедрите дарители на института.